Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Στη μάχη κατά της λύσσας οι Κυνηγετικές Οργανώσεις...

Με τα κρούσματα λύσσας να στέλνουν σήματα κινδύνου από μεθοριακές περιοχές κοντά στα βόρεια σύνορά μας, η Πολιτεία ανέθεσε για πρώτη φορά στις κυνηγετικές οργανώσεις κάθε βαθμίδας σημαντικά «καθήκοντα» πρόληψης και ελέγχου, αλλά και σημαντικές αρμοδιότητες διαχείρισης σε περίπτωση κρουσμάτων της ασθένειας σε ζώα της άγριας πανίδας…

Πιο συγκεκριμένα:

Μετά μια σειρά αλλεπάλληλων επαφών και συναντήσεων εκπροσώπων και επιστημονικών συνεργατών της Κ.Σ.Ε. και της Δ’ ΚΟΣΕ με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς αναγνώρισαν τις κυνηγετικές οργανώσεις ως μοναδικούς αξιόπιστους συνομιλητές και «εταίρους» στην οργάνωση της άμυνας της χώρας απέναντι στην ασθένεια, αποφασίζοντας μάλιστα να περιβάλλουν αυτήν τη συνεργασία και με θεσμική κατοχύρωση

Ετσι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από τις 11 Απριλίου του 2012, οι θηροφύλακες των Ομοσπονδιών και των κυνηγετικών συλλόγων εξουσιοδοτήθηκαν να συμβάλουν στο έργο συλλογής δειγμάτων αγρίων ζώων, ώστε με την αποστολή τους στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς να ελέγχεται τυχόν εμφάνιση της νόσου στην Ελλάδα.

Με την ίδια Υπουργική Απόφαση θεσμοθετήθηκε η μόνιμη παρουσία εκπροσώπου της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, στην Επιτροπή που θα εδρεύει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να συντονίζει, ελέγχει και παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος…

Σημειώνεται μάλιστα πως η Κ.Σ.Ε. είναι η μόνη κοινωνική οργάνωση που μετέχει με εκπρόσωπο στην Επιτροπή, καθώς η υπόλοιπη σύνθεσή της απαρτίζεται από φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.

Η Υπουργική Απόφαση επαναφέρει και συγκροτεί επίσης… «συνεργεία δίωξης» τόσο ΕΝΤΟΣ όσο και ΕΚΤΟΣ της κυνηγετικής περιόδου, σε περίπτωση που σε κάποια περιοχή υπάρξει έστω και υποψία περιστατικού λύσσας σε ζώα της άγριας πανίδας.

Σε περίπτωση λυσσύποπτου ζώου ή ζώων, θα ενεργοποιείται «συνεργείο δίωξης» με τη συμμετοχή των θηροφυλάκων των κυνηγετικών οργανώσεων, με στόχο τη σύλληψη ή θανάτωση των ζώων που κρίνονται ως «ύποπτα»…

Στην περίπτωση μάλιστα που η υποψία μεταβληθεί σε βεβαιότητα και τα ζώα χαρακτηρισθούν «θετικά» στην ασθένεια, τα «συνεργεία δίωξης» επιφορτίζονται με τη θανάτωση των ευπαθών ζώων της άγριας πανίδας που δαγκώθηκαν ή ήρθαν σε επαφή με εκκρίσεις ζώων θετικών στη λύσσα.

Σε περίπτωση μάλιστα βεβαιωμένου κρούσματος σε μια περιοχή, εφαρμόζεται το άρθρο 9 της Συνθήκης της Βέρνης για τη ρύθμιση του υπερπληθυσμού των ειδών-στόχων της άγριας πανίδας, και κυρίως της αλεπούς, για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 9 της Συνθήκης της Βέρνης επιτρέπει κατ’ εξαίρεση τη νόμιμη χρήση και μη επιλεκτικών μεθόδων θήρευσης (δολώματα, παγίδες κ.λπ.) για τον έλεγχο του πληθυσμού κάποιου είδους, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ άλλοτε επικαλεσθεί η Ελληνική Πολιτεία.

Στην απευκταία περίπτωση, πάντως, που κάποιο κρούσμα λύσσας εντοπισθεί εντός του ελληνικού εδάφους, το επιστημονικό προσωπικό αρκετών κυνηγετικών οργανώσεων είναι έτοιμο να βοηθήσει, να ενημερώσει και να συνδράμει σε κάθε περίπτωση την Πολιτεία, καθώς ήδη ολοκληρώθηκε και η εκπαίδευσή του στον «χειρισμό ύποπτων περιστατικών λύσσας».

Μεθόδευση απαγορεύσεων...

Μεγάλη οργή έχει συσσωρευθεί στις τάξεις των κυνηγών της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης και της Αρκαδίας γενικότερα, εξαιτίας των προωθούμενων απαγορεύσεων κυνηγίου στο Λύκαιον Ορος, που φέρεται να προτάθηκαν... από τον ίδιο τον Κυνηγετικό Σύλλογο της Μεγαλόπολης!
Οι αντιδρώντες υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη απαγόρευση εξυπηρετεί... τοπικιστικές ανάγκες και όχι την προστασία της πανίδας, υπενθυμίζοντας ότι στην ίδια περιοχή υφίσταται ήδη απαγόρευση κυνηγίου σε μια έκταση 50.000 στρεμμάτων(!), λόγω των ορυχείων της ΔΕΗ...
Το «Εθνος Κυνήγι» δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν όντως η νέα απαγόρευση προτείνεται από τον Κ.Σ. Μεγαλόπολης, ούτε αν είναι σε γνώση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου.
Εντός των προσεχών ημερών όμως σχετική επιστολή διαμαρτυρίας -που θα υπογράφεται από δεκάδες κυνηγούς- θα σταλεί στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, από τον οποίο και θα ζητείται να μην ενδώσει στο αίτημα της απαγόρευσης από όποιον και να του υποβληθεί!
  • «Σας γνωρίζουμε ότι η απόφαση της δημιουργίας νέου Καταφυγίου πάρθηκε κατά τη γενική συνέλευση το πρωινό των εκλογών του Κ.Σ. Μεγαλόπολης, όπου παρίσταντο... δυο-τρία άτομα. Είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι ηθικά αποδεκτή, γιατί είναι αντίθετη με τη συντριπτική πλειονότητα των κυνηγών» αναφέρει μεταξύ άλλων σημείωμα που εστάλη στο «Εθνος Κυνήγι»...

Μεθόδευση απαγορεύσεων...