Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

«Ράψτε» κοντάκι στα μέτρα σας...

Το κυνηγετικό όπλο είναι σαν το αγωνιστικό αυτοκίνητο. Οπως το αυτοκίνητο των αγώνων πρέπει να «στήνεται» ακριβώς στα μέτρα του οδηγού, έτσι και στο σωστό όπλο πρέπει το κοντάκι του να είναι σωστά «στημένο». Το σημαντικότερο απ όλα είναι, όταν επωμίζει ο κυνηγός, η κάννη να είναι προέκταση του μετώπου και των ματιών. Θα πρέπει δηλαδή μέτωπο -μάτια -κάννη να δημιουργούν μια ορθή γωνία!

Γι αυτό και όταν αγοράζει κανείς όπλο, χρήσιμο θα ήταν να καταφύγει σε ειδικό οπλουργό που να γνωρίζει από ρυθμίσεις και να έχει το κατάλληλο μετροληπτικό όργανο, ώστε να «μετρηθεί» το όπλο του. Στη συνέχεια πρέπει να επωμίσει μπροστά του, οπότε ο οπλουργός με την πείρα του θα διορθώσει την κλίση και την απόκλιση του κοντακίου.
Ο παραδοσιακός οπλουργός θα στείλει το όπλο με τα σωστά μέτρα στον κοντακά και θα περιμένει για την τελική κατασκευή. Λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 80% των κυνηγών, έρχεται να δώσει ένα νέο μηχάνημα, που διαθέτει αποκλειστικά στη χώρα μας το κατάστημα BIG ΗUΝΤΕR.
Χάρη στο μετροληπτικό όργανο που διαθέτει, οι μετρήσεις γίνονται άμεσα. Και με την πείρα που διαθέτει ο Ανδρέας Πλαστουργός (που «ξόδεψε» χιλιάδες ευρώ σε φυσίγγια στα 25 χρόνια που ρίχνει στα σκοπευτήρια) δίνονται οι σωστές μετρήσεις για το ειδικό μηχάνημα που διαθέτει το κατάστημα.
Σύμφωνα με τον κ. Πλαστουργό «οι καλές καραμπίνες από το εργοστάσιο δίνονται με ειδικά κολάρα-φλάντζες που ρυθμίζουν την καθ ύψος κατεύθυνση του κοντακίου. Το αριστερά-δεξιά (cust on- cust off) ρυθμίζεται από 2 έως 3 χιλιοστά, ποσοστό πολύ μικρό για τις ανάγκες του μέσου κυνηγού. Εμείς με το ειδικό μηχάνημα καταφέραμε να ρυθμίζουμε το κοντάκι ακριβώς στα μέτρα του κυνηγού με μέγιστη απόκλιση 20 χιλιοστά, είτε δεξιά είτε αριστερά!
Εχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε ακόμη το pitc, το μήκος, το ύψος και βέβαια στην απόκλιση. Επίσης πολύ σημαντικό είναι το ζύγισμα του όπλου. Ενα όπλο με το βάρος μπροστά χαμηλοτουφεκάει, ενώ με το βάρος πίσω ψηλοτουφεκάει. Το πρόβλημα αυτό λύνεται με τη ρύθμιση που κάνουμε στο κοντάκι...».
Το μηχάνημε που διαθέτει το κατάστημα BIG HUNTER είναι μια ειδική κατασκευή με 6 μοχλούς πίεσης και μια μέγγενη, όπου προσαρμόζει το κοντάκι στις διαστάσεις του κατόχου του με ειδικά χημικά πρόσθετα. Οι νέες διαστάσεις, όπως μας έδειξε ο κ. Πλαστουργός, είναι μόνιμες και δεν επανέρχονται στην προηγούμενη μορφή του κοντακίου, αφού μετά τη μετατροπή το ξύλο παγώνει με ειδικό υγρό στις νέες ρυθμίσεις.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια επιπλέον λύση στο πρόβλημα της εφαρμογής του κοντακίου κατά την επώμιση και μάλιστα με χαμηλό κόστος.
Το κατάστημα δεν χρεώνει τίποτα σε όσους αγοράσουν όπλο από το BIG HUNTER, ενώ για τους υπόλοιπους κυνηγούς το κόστος κυμαίνεται από 120 έως 150 ευρώ.
Ο χρόνος επισκευής δεν ξεπερνάει τις δύο μέρες και ισχύει και για τα νέα όπλα της αγοράς. Αλλωστε, όλα τα όπλα βγαίνουν από τα εργοστάσια κατασκευής με τη ράχη του κοντακίου σε απόλυτη ευθεία με τη ρίγα της κάννης του όπλου. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε αγοραστή, όπως ο σωματότυπος, το μήκος του λαιμού, το μήκος των χεριών, το πάχος των ζυγωματικών, κ.ά. Επίσης στα εργοστασιακά όπλα δεν λαμβάνεται υπόψη η πολύ σημαντική παράμετρος της απόστασης καθ ύψος του ζυγωματικού από την κόρη του ματιού.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατα επιστημονικές έρευνες, το 80% των ανθρώπων είμαστε σημαντικά διαφορετικοί στον σωματότυπο και μόνο ένα 20% έχει πολλές ομοιότητες.
Αυτό σημαίνει ότι στον άνθρωπο -κυνηγό - σκοπευτή, η ρύθμιση του κοντακίου αναλαμβάνει το δύσκολο ρόλο της προσαρμογής του όπλου στη σκοπευτική ευθεία που βλέπει ο καθένας μας.
Αλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, το όπλο ρίχνει, αλλά το σωστό κοντάκι είναι αυτό που θα φέρει επιτυχίες...
 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΛΗΖΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου