Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

«Εξορία» των ηπειρωτικών φυλών από τους αγώνες...

Σε κατάσταση… «διωγμού» έθεσε όλα τα κυνηγόσκυλα των ηπειρωτικών φυλών φέρμας και τους ιδιοκτήτες τους ο Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδας, με μια ανεξήγητη εγκύκλιο που στην ουσία «απαγορεύει» τη συμμετοχή όλων των κούρτσχααρ, ντράτχααρ, επανιέλ μπρετόν, βίσζλα, βαϊμαράνερ κ.λπ. σε Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων!

Ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τον πρόσφατο νόμο για τους δεσποζόμενους και αδέσποτους σκύλους, ο Κ.Ο.Ε. έσπευσε -χωρίς να οφείλει- να φανεί…βασιλικότερος του βασιλέως, τοποθετώντας έναν επιπλέον «φραγμό» στη συμμετοχή όλων των κυνηγόσκυλων…με κομμένη ουρά ΚΑΙ στους αγώνες.

Αν και ο πρόσφατος νόμος απαγορεύει τη συμμετοχή σκύλων με «ακρωτηριασμένη» ουρά μόνο στις εκθέσεις, οι υπεύθυνοι του Κ.Ο.Ε. σπεύδουν να επεκτείνουν τον ίδιο περιορισμό και στους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων, καθιστώντας στην πραγματικότητα αδύνατη τη συμμετοχή κούρτσχααρ ντράτχααρ, επανιέλ και άλλων φυλών σε αγώνες και σε άλλες εκδηλώσεις εργασίας!

Η εγκύκλιος της διοίκησης του Κ.Ο.Ε. προς τους Ομίλους που τελούν υπό την εποπτεία του εξισώνει τους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων με τις εκθέσεις μορφολογίας, αξιοποιώντας αυθαίρετα την παράγραφο 4 του άρθρου 7 του σχετικού νόμου, που αναφέρει ότι «απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε κάθε είδους εκθέσεις».

Ενας «αγώνας κυνηγετικών ικανοτήτων» δεν μπορεί, όμως, να θεωρηθεί «έκθεση», καθώς όλο το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει μέχρι σήμερα κάνει σαφέστατη διάκριση μεταξύ των δύο…

Αυτός ο… υπερθεματισμός του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας προκαλεί ήδη αντιδράσεις, κυρίως επειδή αφορά έναν νόμο που είναι σαφές ότι φτιάχτηκε κυριολεκτικά στο πόδι, προφανώς από άσχετους περί τα κυνολογικά συντάκτες και υπό την απόλυτη ιδεολογική κυριαρχία διαφόρων «φιλοζωικών σωματείων».

Σε όλο αυτό το διάστημα που ο «εκτρωματικός» σε πολλά σημεία του νόμος παρασκευαζόταν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδας είτε αδιαφόρησε, είτε απέτυχε παταγωδώς να υπερασπίσει τα συμφέροντα των ηπειρωτικών φυλών και των χιλιάδων ιδιοκτητών τους, υποστηρίζοντας το αυτονόητο: ότι δηλαδή η κοπή της ουράς σε συγκεκριμένες φυλές κυνηγετικών σκύλων δεν είναι «ακρωτηριασμός», αλλά μια επιβεβλημένη ιατρική πράξη, απαραίτητη για το είδος της εργασίας του και την πρόληψη προβλημάτων υγείας του σκύλου στο μέλλον…

Και αντί σήμερα να δίνει αγώνα για τη βελτίωση και την αλλαγή του νόμου σε ένα σημείο που αδικεί χιλιάδες κυνηγετικούς σκύλους που βρίσκονται στα χέρια των μελών του, ο Κ.Ο.Ε. έρχεται ο ίδιος να ερμηνεύσει τον νόμο με τρόπο που ούτε… το ίδιο το υπουργείο δεν το κάνει!

Είναι πραγματικά ακατανόητη αυτή η «ερμηνεία» από τον Κ.Ο.Ε., αν συνυπολογίσουμε ότι η επίσημη πολιτεία μέσα από ένα πλήθος αποφάσεων και νομοθετημάτων χρησιμοποιεί τον όρο «Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων» όταν θέλει να μιλήσει γι’ αυτούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πρόσφατες Κ.Υ.Α. που τους απαγορεύουν σε κάποιες Ζώνες Ειδικής Προστασίας.

Τις ημέρες που ψηφιζόταν ο Νόμος 4039 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα άλλο υπουργείο -το Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής- κοινοποιούσε στον Κ.Ο.Ε. την «Αδεια διεξαγωγής κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών» και μεταξύ αυτών πολλούς αγώνες για (άνουρα) ντράτχααρ, κούρτσχααρ και επανιέλ μπρετόν.

Στη φωτοτυπία που δημοσιεύουμε φαίνεται ξεκάθαρα ο όρος «αγώνες» που χρησιμοποιεί το ΥΠΕΚΑ, το οποίο ασφαλώς δεν ερμηνεύει πουθενά αυτούς τους αγώνες ως κάποιο είδος «έκθεσης».

Αλλωστε, ουδέποτε η Διεύθυνση Δασών -εδώ και δύο δεκαετίες που διεξάγονται «Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων»- δεν χρησιμοποίησε τον όρο «έκθεση» για τους Α.Κ.Ι…

Υπενθυμίζεται πως το «Εθνος – Κυνήγι» έχει κάνει επανειλημμένα ρεπορτάζ τόσο για το ζήτημα της απαγόρευσης της κοπής της ουράς όσο και συνολικά για τον νόμο που συντάχθηκε και ψηφίστηκε επί των ημερών τού τότε υφυπουργού κ. Ροντούλη.

Και ναι μεν ο κ. Ροντούλης μπορούσε να καμαρώνει για τον νόμο του, με όλη την άγνοια ενός «άσχετου» με το θέμα πολιτευτή, αλλά ο Κ.Ο.Ε. και η Κ.Σ.Ε., που είχαν κληθεί να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου, φέρουν βαριές ευθύνες για τη σημερινή εξέλιξη και όσες επακολουθήσουν…

- «Στα κούρτσχααρ η ουρά κόβεται επειδή είναι μεγάλη και υπερκινητική, τραυματίζεται πολύ εύκολα κατά τη διάρκεια της εργασίας του σκύλου και όχι για λόγους ομορφιάς», μας λέει ο γενικός γραμματέας του Ομίλου της Φυλής Γαβριήλ Νιάνιος και συμπληρώνει: «Είναι πολύ οδυνηροί οι συνεχείς τραυματισμοί για το ζώο, ενώ οι επιπλοκές οδηγούν σε αναγκαστικό ακρωτηριασμό εκ των υστέρων».

Ανάλογες είναι οι απόψεις όλων των εκτροφέων και κριτών όλων των ηπειρωτικών φυλών, στις οποίες η ουρά πρέπει να αφήνεται ανέπαφη σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο.

Δυστυχώς, κατά τη διαβούλευση για την ψήφισή του, αποδεικνύεται ότι είτε δεν ελήφθησαν υπόψη οι… χλιαρές παρεμβάσεις του Κυνολογικού Ομίλου και των Κυνηγετικών Οργανώσεων, είτε δεν υπήρξαν καθόλου!

Και, βέβαια, δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψιν τα επίσημα διεθνή στάνταρτ των συγκεκριμένων φυλών, στις οποίες η ουρά επιβάλλεται να κόβεται όταν τα κουτάβια είναι μόλις μερικών ημερών.

Αυτά ακριβώς είναι τα πρότυπα που ακολουθούν οι Ελληνες εκτροφείς και οι χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτών των φυλών, γιατί ασφαλώς οι Γάλλοι γνωρίζουν καλύτερα τα μπρετόν, οι Γερμανοί τα κούρτσχααρ, τα ντράτχααρ και τα βαϊμαράνερ ή οι Ιταλοί τα μπράκο και τα σπινόνε…

Ολες αυτές οι φυλές κυνηγετικών σκύλων προήλθαν από μια τεχνητή «επιλογή», με βάση την απόδοσή τους στην εργασία… Για αιώνες αναπαράγονται ακριβώς έτσι, με την κοπή της ουράς τους να γίνεται για πρακτικούς και ιατρικούς λόγους σε εκατοντάδες χώρες του υπόλοιπου κόσμου!

Ο Κ.Ο.Ε. -σε συνεργασία ίσως και με την Κ.Σ.Ε.- χρέος έχει να καταβάλλει όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να τροποποιηθεί τουλάχιστον σε αυτό το σημείο του ο νόμος, με μια τροπολογία που θα απαλλάσσει τις ηπειρωτικές φυλές κυνηγόσκυλων από αυτό το «άγος».

Μέχρι να το καταφέρει αυτό, ας προσπαθήσει τουλάχιστον να μη δημιουργεί και επιπλέον εμπόδια στη διατήρηση και την ανάπτυξή τους, όπως με την πρόσφατη εγκύκλιό του για τους αγώνες, που ούτε και ο ίδιος ο νόμος δεν προβλέπει!

ΤΙΠΣ

ΕΞΩ… ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ

Η σπουδή της διοίκησης του Κυνολογικου Ομίλου Ελλάδος να «απαγορεύσει» ατεκμηρίωτα τη συμμετοχή σκύλων με κομμένες ουρές στους αγώνες λειτουργεί απαγορευτικά και για τη συμμετοχή ξένων σκύλων στους ελληνικούς αγώνες… Μάλιστα στο κύπελλο του Κ.Ο.Ε., που διοργανώνει ο ίδιος, συμμετέχουν ξένοι κυναγωγοί όπως Ιταλοί, Σέρβοι, Γάλλοι, Κύπριοι, με σκύλους που ανήκουν σε αλλοδαπούς ιδιοκτήτες.

Αυτούς, λοιπόν, θα τους εκδιώξει ο Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδας; Και το καθιερωμένο βραβείο για τον «καλύτερο ξένο κυναγωγό» σε ποιον θα απονεμηθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου