Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Το μετέωρο βήμα των ηπειρωτικών φυλών Τα "παράνομα" κυνηγόσκυλα...

Αμηχανία και προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στους φίλους και στους κατόχους των ηπειρωτικών φυλών, μετά την εγκύκλιο'' του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος που εξισώνει τους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων με τις εκθέσεις, απαγορεύοντας στην ουσία σε σκύλους με άκοπες ουρές να συμμετέχουν σε κάθε είδους εκδηλώσεις.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες κυνηγοί που κατέχουν σκύλους φέρμας των ηπειρωτικών φυλών, κινδυνεύουν να περιέλθουν σε κατάσταση “παρανομίας”...Επί της ουσίας διατρέχουν τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για...ακρωτηριασμό των ζώων τους, μόνο και μόνο γιατί ο νέος νόμος φέρει τη “σφραγίδα” της υστερίας συγκεκριμένων “φιλοζωικών” οργανώσεων...
Η διοίκηση του ΚΟΕ από την πλευρά της, αντί να τους υπερασπιστεί όταν έπρεπε, έρχεται τώρα – όπως έχει γράψει το “Εθνος Κυνήγι” - να ερμηνεύσει αυθαίρετα το επίμαχο άρθρο του νόμου για τα ζώα συντροφιάς, αποκλείοντας αυτούς τους σκύλους και από τους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων.

Οι Όμιλοι Επανιέλ Μπρετόν, Κούρτσχααρ Ντράτχααρ κ.λ.π μένουν πλέον χωρίς αντικείμενο, μια και οι μόνες δραστηριότητές τους ήταν η διοργάνωση εκθέσεων και αγώνων. Φυσικά από αυτές τις δραστηριότητες προέρχονται και τα έσοδα που είναι απαραίτητα για την λειτουργία τους ενω το επόμενο στάδιο θα είναι η φυγή των μελών.
Και αυτό είναι φυσικό επακόλουθο μια και οι Όμιλοι πλέον δεν θα μπορούν πλέον να τους παρέχουν καμιά ευκαιρία να αναδείξουν τους σκύλους τους ή την εκτροφή τους...

Η προσπάθεια για ένα κοινό “μέτωπο” των ενδιαφερόμενων ώστε να αλλάξει ο νόμος είναι μάλλον υποτονική, αν και υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις, όπως η “διαβούλευση” ανάμεσα στις ηγεσίες των Ομίλων Επανιέλ και Κούρτσχααρ....
Όσο για τον ίδιο τον ΚΟΕ μάλλον κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, εν όψη μάλιστα και των εκλογών της 27ης Μαΐου. Ατυχής συγκυρία πρέπει να θεωρηθεί και η πρόσφατη περιπέτεια υγείας του Γιώργου Παπάζογλου που, σαν μέλος της διοίκησης και σαν ένθερμος φίλος των Ντράτχααρ, θα μπορούσε να συντονίσει κάποιες κοινές ενέργειες των Ομίλων των ηπειρωτικών φυλών...
Όμως ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν συζητείται καν το θέμα της ουράς.
Με εξαίρεση ορισμένες σκανδιναβικές χώρες, οι σκύλοι με κομμένες ουρές μπορούν να συμμετέχουν κανονικά σε όλες τις εκδηλώσεις, ενώ ειδικά για τα κυνηγετικά σκυλιά.... ούτε καν τίθεται θέμα!
Χαρακτηριστικά είναι αυτά που μας δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Επανιελ Μπρετόν Χρήστος Καλφόπουλος:
  • '' Πρόκειται να συμμετάσχω στην Παγκόσμια Έκθεση της FCI που θα διεξαχθεί από 18 έως 20 Μαΐου στην Αυστρία. Οι διοργανωτές για τους τέσσερις σκύλους που δήλωσα μου ζήτησαν να τους στείλω μια επιστολή με την οποία να διευκρινίζω ότι οι σκύλοι μυ είναι κυνηγετικοί, και γι αυτό έχουν κομμένη ουρά. Την έστειλα λοιπόν και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα''!
Ενδιαφέρον όμως έχουν και όσα μας είπε ο εκτροφές Κούρτσχααρ Γιάννης Λιάπης, που πρόσφατα συμμετείχε με την Εθνική Ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της φυλής στην Κροατία....
  • Στο συνέδριο που έγινε παράλληλα με τους αγώνες, όλες οι χώρες συμφώνησαν ότι, το πρότυπο της φυλής παραμένει ως έχει και οι ουρές θα συνεχίσουν να κόβονται όπως γινόταν μέχρι τώρα. Και βέβαια δεν τέθηκε καν θέμα αποβολής όσων σκύλων έχουν άκοπη ουρά.
Το Έθνος-Κυνήγι μίλησε και με τον γνωστό κυνοτρόφο Δημήτρη Κρητικό που ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με Ντρατχααρ... Ο κ Κρητικός συμμετέχει με τους σκύλους του κυρίως σε διεθνείς αγώνες του εξωτερικού, όπου ουδέποτε και πουθενά δεν τέθηκε θέμα ουράς!
  • “ Παντού τα Ντράτχααρ έχουν κομμένη ουρά” μας λέει ο κ Κρητικός και συμπληρώνει:
  • “ Δεν έχω δει Ντράτχααρ με κομμένη ουρά ούτε στο Hegevald που θεωρείται η Μέκκα της φυλής ανά την υφήλιο, ούτε και στην γειτονική Βουλγαρία όπου πριν μερικές ημέρες συμμετείχα σε ένα σημαντικό αγώνα”.
Όσοι ασχολούνται με την λύση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, συγκλίνουν είτε στην έκδοση μιας νέας Υπουργικής απόφασης με την οποία θα εξαιρούνται οι κυνηγετικοί σκύλοι από την απαγόρευση της κοπής της ουράς, είτε στην τροποποίηση του νόμου (κάτι που μάλλον είναι χρονοβόρο και απίθανο να συμβεί στο ορατό μέλλον).
Μέχρι όμως να γίνουν όλα αυτά οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ακυρώνονται, ενώ ο Όμιλος Επανιέλ δείχνει να βρίσκει μια άλλη πρόσκαιρη λύση....
Προσανατολίζεται δηλαδή, να ζητάει από τους εκθέτες πιστοποιητικά ότι οι σκύλοι τους γεννήθηκαν άνουροι ή βραχύουροι, κάτι που συμβαίνει σποραδικά ή περισσότερο συχνά σε αυτή τη φυλή.
Ας σημειωθεί μάλιστα ότι στην πατρίδα των Μπρετόν, την Γαλλία, η άκοπη ουρά θεωρείτε ...απρέπεια!

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η ...γκάφα του ΚΟΕ να αποστείλει εγκύκλιο με την οποία απαγορεύει την συμμετοχή των ηπειρωτικών φυλών σε επίσημους αγώνες, οδηγεί πολλούς κυνόφιλους... στους ανεπίσημους.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και στους πρόσφατες αγώνες της Τρίπολης, όπου η γκάφα του ΚΟΕ συμπληρώθηκε και με μια δεύτερη, καθώς απαγόρευε και τη συμμετοχή ... επίσημων κριτών σε άτυπους αγώνες!
Όσο και καλή πρόθεση να έχουμε, δεν βγάζουμε άκρη...

 



Κειμενο -Φωτο: Νίκος Φωτακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου