Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΕΤΟΥΣ! ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ Οι «αυτουργοί» του μεγάλου θανατικού...

-Στα στενά του Νέστου ξεκλήρισαν χρυσαετούς, χρησιμοποιώντας δηλητηριασμένα κουφάρια αλόγων!
- Στα πιο προσφιλή κυνηγοτόπια της χώρας, κυνηγόσκυλα άφησαν την τελευταία τους πνοή από φόλες...
- Στη Μακρυράχη της Φθιώτιδας δεκάδες αλεπούδες πέθαναν από δολώματα δίπλα σε μαντριά, ενώ ακόμα και στα τερέν των αγώνων της Θεσσαλονίκης, ένα από τα Πόιντερ που «πρωταγωνιστούσαν», άφησε την τελευταία του πνοή από δηλητηριασμένο δόλωμα!
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις αρχίζει πλέον να προσλαμβάνει η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ελληνική ύπαιθρο, αλλά μόνο οι... εύκολες καταγγελίες δεν φτάνουν για να ξορκίσουν το κακό.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό ήταν και το πιο τραγικό από την άποψη των συνεπειών για την άγρια ζωή:
Τέσσερις από τους τελευταίους εναπομείναντες χρυσαετούς και δύο όρνια βρέθηκαν νεκρά στα Στενά του Νέστου, δίπλα στα κουφάρια δύο άγριων αλόγων που, αφού σκοτώθηκαν με όπλο, στη συνέχεια «εμποτίστηκαν» με άγνωστη δηλητηριώδη ουσία.
Είναι άγνωστο πόσα πτωματοφάγα ζώα έφαγαν και δηλητηριάστηκαν από τα δύο άλογα, ωστόσο οι χρυσαετοί που βρέθηκαν νεκροί δίπλα στα «δολώματα» αποτελούν το... 20% του υπολογιζόμενου εθνικού πληθυσμού.
Τα δύο όρνια επίσης προέρχονται από τα 30 ζευγάρια που υπολογίζονται ότι επιβιώνουν σήμερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι σε ένα μόνο περιστατικό χάθηκε το 7% του συνολικού πληθυσμού του είδους.
Τα νεκρά πουλιά ανακαλύφθηκαν από τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης της Ροδόπης, ενώ στην περιοχή έσπευσαν οι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ στον Νομό Ξάνθης και δασικοί από τα κοντινά Δασαρχεία που άρχισαν έρευνες.
Ποιος -ή ποιοι- άραγε θα σκότωνε και θα δηλητηρίαζε σκόπιμα δύο άλογα, και με τι στόχο;
Αυτήν τη φορά έξι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης φαίνεται να συμπίπτουν και στις υποψίες τους, και στα κίνητρα των δραστών:
  • «Η δηλητηρίαση είχε σκοπό την εξόντωση σαρκοφάγων ζώων, όπως ο λύκος και η αρκούδα, για την αντιμετώπιση των ζημιών που αυτά προκαλούν στα κτηνοτροφικά ζώα και τις καλλιέργειες», σημειώνουν οργανώσεις όπως ο Αρκτούρος, η Ορνιθολογική, η Καλλιστώ, η Ελλληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης κ.ά.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης επίσης, αποδίδει το περιστατικό στην απουσία διαχείρισης και μέτρων προστασίας από τις ζημιές που προξενούν διάφορα ζώα, ενώ το συσχετίζει «με την επιθετική συμπεριφορά λύκων που έχει παρατηρηθεί σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας»...
Δεν γνωρίζουμε αν ποτέ θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι φυσικοί αυτουργοί αυτής της πράξης, ωστόσο «ηθικοί» αυτουργοί είναι όλοι εκείνοι που αρκούνται ... στο τίποτα, κάνοντας περιβαλλοντική πολιτική εκ του μακρόθεν!
Οι ίδιες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναγνωρίζουν με ανακοίνωσή τους ότι «το πρόβλημα εντείνεται από την ανεπάρκεια του κράτους στην καταβολή αποζημιώσεων», ωστόσο και αυτές δεν είναι αμέτοχες στην «εικονική πραγματικότητα» που έχει εδραιωθεί στη χώρα μας, όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική...
Η περιοχή που συνέβη το περιστατικό έχει λάβει περισσότερα από... 2 εκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια, για την προστασία των πουλιών που δηλητηριάστηκαν! Σε ποιους ακριβώς διοχετεύτηκαν και πώς δεν το ξέρουμε, είναι σχεδόν σίγουρο όμως πως ούτε κλάσμα αυτού του ποσού δεν διοχετεύτηκε στους κτηνοτρόφους ή στους αγρότες των Στενών του Νέστου...
Σε μια άλλη γωνιά της χώρας, στη Βόρεια Φθιώτιδα, μέλη της «Καλλιστώ» συνεχίζουν να ανακαλύπτουν δηλητηριασμένες αλεπούδες, δίπλα σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις!
Τα δηλητηριασμένα δολώματα που τις σκότωσαν είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου Μακρυράχης – Λουτρών Καίτσας, σε μια περιοχή που και στο παρελθόν είχαν σημειωθεί παρόμοια κρούσματα με θύματα τόσο ποιμενικούς όσο και κυνηγετικούς σκύλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου