Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Μόνιμες απαγορεύσεις από... υπό προθεσμία υπουργούς...

Δύο μόλις μήνες πριν εκπνεύσει η θητεία αυτής της ιδιότυπης κυβέρνησης ειδικού «έργου και σκοπού», πέντε υπουργοί και υφυπουργοί της εκτέλεσαν και συνυπέγραψαν ένα επιπλέον... «κούρεμα» για το κυνήγι, με τρόπο μάλιστα τόσο αιφνιδιαστικό που να μην επιτρέπεται ούτε η αναστολή του ούτε και κάποια πρακτική αντίδραση στα τετελεσμένα.
Η κοινή Υπουργική Απόφαση για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πτηνά -που καταλαμβάνουν το 30% περίπου του εθνικού εδάφους- δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, απαγορεύοντας ουσιαστικά πλήρως την ασπρομέτωπη χήνα και επιφέροντας μεγάλα εδαφικά «πλήγματα» στο κυνήγι της ορεινής πέρδικας.
Ταυτόχρονα εξουσιοδοτείται εν λευκώ ο εκάστοτε υπουργός Περιβάλλοντος να μπορεί να ανατρέπει και την ίδια την ετήσια ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι, αλλάζοντας την ημερομηνία έναρξης και λήξης των θηρεύσιμων ειδών ή περιορίζοντας συνολικά τη θήρα εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας!
Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται εφεξής και για περίοδο δύο ετών το κυνήγι της ορεινής πέρδικας στο όρος Φαλακρό (250.000 στρέμματα απαγόρευσης), στην ευρύτερη περιοχή του Γαλαξιδίου (120.000 στρέμματα απαγόρευσης) και στο όρος Ζήρεια (200.000 στρέμματα απαγόρευσης).
Οσον αφορά δε την ασπρομέτωπη χήνα, απαγορεύθηκε για τρία χρόνια σχεδόν... όπου θα μπορούσε να τη συναντήσει κανείς, με τη δικαιολογία ότι μοιάζει με τη νανόχηνα και θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους κυνηγούς.
Συγκεκριμένα, το κυνήγι της απρομετωπόχηνας απαγορεύθηκε σε χιλιάδες στρέμματα γύρω από τον Εβρο, την Κερκίνη, την Κορώνεια, τη Βόλβη, το Δέλτα του Νέστου, τη Λίμνη Ισμαρίδα, τη Βιστονίδα και το Πόρτο - Λάγος.
Η απόφαση των πέντε υπουργών και υφυπουργών έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τις 23 Φεβρουαρίου, χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση της Κ.Σ.Ε. και των υπολοίπων κυνηγετικών οργανώσεων...Τουναντίον, όλα δείχνουν ότι σκοπίμως τηρήθηκε απόλυτη μυστικότητα από τους εμπλεκόμενους, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης, όπως είχε γίνει με επιτυχία από τη Συνομοσπονδία στην πρώτη απόφαση για τις Ζ.Ε.Π.
Την απόφαση υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωσταντίνου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρης Κουκουλόπουλος, ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχηνίδης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης.
Γιατί πέντε υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου με περιορισμένη διάρκεια «θητείας» έσπευσαν... παραμονές εκλογών να «νομοθετήσουν» απαγορεύσεις κυνηγίου, είναι το ένα ζητούμενο.
Γιατί το έκαναν με τόση «μυστικότητα» είναι το άλλο αίνιγμα...
Το ότι και οι πέντε έχουν προέλευση ΠΑΣΟΚ έχει πάψει να αποτελεί έκπληξη ή «αίνιγμα», αν αναλογιστεί κανείς την προϊστορία και... το έπος Μπιρμπίλη στο υπουργείο Περιβάλλοντος!
Η κοινή Υπουργική Απόφαση είναι φανερό ότι αιφνιδίασε τις κυνηγετικές οργανώσεις και δεν επέτρεψε στην Κ.Σ.Ε. χειρισμούς που είχαν αποδειχτεί αποτελεσματικοί -και σωτήριοι- στην πρώτη φάση εφαρμογής των Ζωνών Ειδικής Προστασίας...
Υπενθυμίζεται ότι επί Μπιρμπίλη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, η πρώτη απόφαση για τις ΖΕΠ προέβλεπε πλήρη κατάργηση του Φεβρουαρίου, λήξη κυνηγίου στις 31 Φεβρουαρίου και «αναστολή» της θήρας της ορεινής πέρδικας σε όλες τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (δηλαδή στο 30% της επικράτειας).
Αυτά δεν «πέρασαν» μεν, αλλά... οι συνάδελφοι της κ. Μπιρμπίλη δεν είχαν πει -ως αποδείχτηκε- την τελευταία τους κουβέντα!
Η απόφασή τους βέβαια προβλέπει ότι για μεν την ασπρομέτωπη χήνα η απαγόρευση... θα «επανεξετάζεται κάθε τρία χρόνια», ενώ για την ορεινή πέρδικα θα γίνουν τα δυο χρόνια της απαγόρευσής της έρευνες για να «εκτιμηθούν οι πληθυσμοί του συγκεκριμένου είδους» στις αντίστοιχες Ζ.Ε.Π.
Είναι όμως γνωστή η προέλευση αυτών των «ερευνών», όπως είναι γνωστός και ο τρόπος που στελέχη της Ορνιθολογικής ή μελετητικών κοινοπραξιών που ελέγχονται από αυτήν τις εκτελούν...
Ολες οι ορνιθολογικές μελέτες για τις Ζ.Ε.Π. είχαν ανατεθεί από το υπουργείο στην ιδιωτική μελετητική κοινοπραξία Δημαλέξη – Μπούσμπουρα, κορυφαίων στελεχών της ίδιας της Ορνιθολογικής.
Η αμοιβή τους... 440.000 ευρώ, αλλά ο τέως «τσάρος» της οικονομίας κ. Παπακωσταντίνου άλλα εννοεί όταν μιλάει για «κλειστά επαγγέλματα».
Κατά τεκμήριο, οι μελετητές υπολογίζουν τον πληθυσμό της ορεινής πέρδικας στη χώρα μας, χρησιμοποιώντας τα αυθαίρετα στοιχεία που κυκλοφορεί, εξάγει στο εξωτερικό και επανεισάγει στο εσωτερικό η Ορνιθολογική, ανάλογα με τα κάθε φορά σχέδιά της...
Στη Ζήρεια π.χ. που απαγορεύθηκε, ο εκτιμούμενος από τους μελετητές πληθυσμός της πέρδικας είναι... 80 με 100 ζευγάρια, εκτίμηση που είχε κάνει ένας «εμπειρικός» ορνιθολόγος, δάσκαλος στο επάγγελμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου