Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Εικοσάχρονα... Πόιντερ και Σέττερ!!!

Xωρίς τη συμμετοχή ερασιτεχνών ξεκίνησαν και οι φετινοί αγώνες του εικοσάχρονου πια Ομίλου Κυνοφίλων Αγγλικών Δεικτών στις καμπίσιες του Λαγκαδά.

Οπως και πέρσι έτσι και φέτος η (νέα) διοίκηση του Ομίλου επέλεξε να μη διοργανώσει αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου στους οποίους συμμετέχουν κυρίως κυνηγόσκυλα, τα οποία πάνε στο... κανονικό κυνήγι και άμα λάχει συμμετέχουν και σε κάποιους αγώνες.
Ο Paris Εschini με τον Αpollo του Βασίλη Σακαντάνη.
Ο Paris Εschini με τον Αpollo του Βασίλη Σακαντάνη.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι λάθος να λέμε ότι οι αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου είναι υπόθεση των ερασιτεχνών, αφού σε αυτούς συμμετέχουν και αρκετοί επαγγελματίες παρουσιάζοντας είτε δικά τους σκυλιά είτε σκυλιά πελατών τους. Η δικαιολογία των διοικούντων είναι ότι η «Ερευνα Κυνηγίου» είναι ένα είδος αγώνα στον οποίο μπορεί να συμμετάσχει όποιος θέλει και δεν υπάρχει κανένας λόγος διοργάνωσης αγώνων Πρακτικού Κυνηγίου που, κατά την άποψή της, υποβαθμίζουν το επίπεδο με τα ανεκπαίδευτα σκυλιά που συνήθως παρουσιάζουν οι ερασιτέχνες κυναγωγοί.
Θύμα της κρίσης...
Ομως δεν είναι μόνο αυτό το χαρακτηριστικό της φετινής αγωνιστικής χρονιάς. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τη συμμετοχή μια και κάποιοι κυναγωγοί απουσιάζουν εδώ και αρκετό καιρό από τα αγωνιστικά δρώμενα. Δυστυχώς η κρίση δείχνει ότι οι κυνόφιλοι ιδιοκτήτες βάζουν όλο και πιο δύσκολα το χέρι στις τσέπες. Ακόμα και η έλλειψη χορηγού, για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια, δυσκολεύει περισσότερο τα πράγματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η διοίκηση μετά τις άκαρπες προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδοτών, με επίσημη ανακοίνωσή της ζητάει από σαράντα μέλη (ποια;) του Ομίλου να καταβάλουν από 400 ευρώ για να συγκεντρωθεί το ποσό των 16.000 ευρώ που είναι απαραίτητο για να βγουν σε πέρας οι υποχρεώσεις της χρονιάς.
Ο Eolos d. Kapatos του Γιώργου Χρήστου.
Ο Eolos d. Kapatos του Γιώργου Χρήστου.
Στον αγωνιστικό τομέα οι γνωστοί νέοι κυναγωγοί έδωσαν και πάλι το «παρών» ενώ από τους παλιούς επαγγελματίες μόνο ο Μαυρίδης συνεχίζει όπως και ο Αγγελος Γονιδάκης, που αν και σαραντάρης πια θεωρείται ακόμα νεαρός. Ο Νίκος Κατσαρός, που είναι και αυτός παλιός, αυτή την εποχή δηλώνει παρών και επαγγελματίας μια και το όνομα του συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των μελών του νεοσύστατου Σωματείου των επαγγελματιών. Η παλιά φρουρά που... ίδρυσε την κυνοφιλία στην πατρίδα μας, όπως οι Πετρόχειλος, Ζαλαβράς, Ντούλος, Ψυχάρης κλπ. δεν εμφανίζονται πια και αυτό δημιουργεί μια μελαγχολία σε όσους έζησαν τις παλιότερες κυνοφιλικές μέρες.
Εικοσάχρονα... Πόιντερ και Σέττερ!!!
Στα θετικά να σημειώσουμε ότι υπάρχει νέα σοδειά κυναγωγών, όπως οι Παναγιώτης Μανωλάκης και ο Τάκης Σταματόπουλος, όπως και νέα σοδειά... σκύλων που ήδη αρχίζουν να διακρίνονται. Στα αποτελέσματα θα δείτε νέους και παλιούς σκύλους καθώς και τους κυναγωγούς που τους παρουσιάζουν. Κάπου εκεί στριμωγμένα στη λίστα περιλαμβάνονται και τα ονόματα των ιδιοκτητών, που με την οικονομική τους συμβολή και κυρίως με το κυνοφιλικό τους πάθος κρατάνε ζωντανό το χόμπι της αγωνιστικής κυνοφιλίας.
Ο Στέλιος Αποστολάκος με τον Jupiter του Γιώργου Χρήστου.
Ο Στέλιος Αποστολάκος με τον Jupiter του Γιώργου Χρήστου.
Είκοσι χρόνια ΟΚΑΔΕ
Ο Palaziensis Zorro του Γιώργου Χρήστου.
Ο Palaziensis Zorro του Γιώργου Χρήστου.
Ο Ομιλος Κυνοφίλων Αγγλικών Δεικτών έγινε πια είκοσι χρόνων. Δυο δεκαετίες πέρασαν από το μακρινό 1991 όταν με πρωτοβουλία των Ισίδωρου Θεοδωράκη και Νίκου Φωτακόπουλου ιδρύθηκε ο Ομιλος που έμελλε να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ελληνικής Κυνηγετικής Κυνοφιλίας. Οι δυσκολίες τα πρώτα χρόνια ήταν πολλές μια και τότε μεσουρανούσε ο αείμνηστος Σταύρος Μπασουράκος, που μέχρι τότε ήταν ο... κλειδοκράτορας της κυνοφιλίας και φρέναρε την ανάπτυξή της πολεμώντας οποιαδήποτε πρωτοβουλία (π.χ. ΚΟΕ) δεν ξεκινούσε από αυτόν. Το ίδιο έκανε και με τον νεοϊδρυθέντα ΟΚΑΔΕ. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Αντώνης Αιγινήτης και Γενικός Γραμματέας ο Ισίδωρος Θεοδωράκης, ενώ στην πρώτη διοίκηση συμμετείχαν οι Νίκος Φωτακόπουλος, Γιάννης Σαρρής, Σπύρος Ασπρογέρακας, Νίκος Κατσούλης και Παναγιώτης Νικολόπουλος. Στα ιδρυτικά μέλη περιλαμβάνονται και τα ονόματα των παλιών ποϊντεροσεττεράδων Γιάννη Φουτρή, Σάκη Πονηρέα, Ακη Λάππα, Βασίλη Σακαντάνη, Νάσου Μάντη, Σπύρου Μολφέτα, Γιώργου Ξύδη, Παναγιώτη Σταμπουλόπουλου, Μιλτ. Μπερτσιά, Χρήστου Σκύφα και κάποιων ακόμα που ο γράφων ζητά συγνώμη που δεν τους θυμάται μετά από είκοσι χρόνια. Πρόεδροι έχουν διατελέσει οι Αντώνης Αιγινήτης, Γιάννης Φούτρης, Κώστας Γεωργίου και Νάσος Μάντης. Εμπρός για τα επόμενα είκοσι... ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
fotako@pegasus.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΙΚΟΣ & ΝΑΣΟΣ ΦΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου