Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Η διόφθαλμη σκόπευση και το κυρίαρχο μάτι...

Οι περισσότεροι κυνηγοί είτε επειδή είχαν την πρώτη τους σκοπευτική εμπειρία με αεροβόλο, είτε λόγω του στρατού αλλά και πολλές φορές επειδή τα πρώτα «μαθήματα» σκόπευσης τα πήραν από το πατέρα τους στο κυνήγι ή από κάποιο παλιότερο κυνηγό, σκοπεύουν κλείνοντας το ένα μάτι τους.

Η σκόπευση με το ένα μάτι κλειστό στο κυνήγι είναι έτσι και αλλιώς λάθος εκτός από τη περίπτωση που σκοπεύουμε ακίνητο στόχο σε μεγάλη απόσταση, αλλά επίσης μεγάλο λάθος είναι να κλείνουμε το ένα μάτι χωρίς να γνωρίζουμε ποιο είναι το ΚΥΡΙΑΡΧΟ μάτι μας.

Το να παροτρύνεις κάποιον φίλο να σκοπεύει με τα δύο μάτια ανοιχτά είναι εύκολο. Αλλά είναι πολύ δύσκολο για αυτόν να το εφαρμόσει από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς να ακολουθήσει κάποια συγκεκριμένη μέθοδο (το καλύτερο βέβαια θα είναι να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα στο σκοπευτήριο με ένα προπονητή σκοποβολής), που θα τον βοηθήσει να αποβάλει αυτή τη κακή συνήθεια των τόσων ετών.

Η αρχή είναι το ήμισυ των πάντων έτσι λοιπόν και στη διόφθαλμη σκόπευση θα πρέπει αρχικά να μάθουμε ποιο είναι το κυρίαρχο μάτι μας, το οποίο δεν έχει σχέση πάντα με το χέρι  ‘η το πόδι μας, μπορεί κάποιος να είναι αριστερόχειρας αλλά να έχει κυρίαρχο μάτι δεξιό, οπότε αν έχουμε κυρίαρχο μάτι δεξί και εμείς επωμίζουμε αριστερά κλείνοντας το δεξί μάτι τότε μάλλον μόνο από τύχη θα έχουμε επιτυχία.

Μια απλή μέθοδος που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να καταλάβετε αν σκοπεύετε σωστά είναι να τοποθετήσετε ένα χαρτί 1 Χ 1 περίπου το οποίο θα έχετε χωρίσει με ένα μαρκαδόρο σε 4 τεταρτημόρια και θα το έχετε τοποθετήσει σε απόσταση 10-15 μέτρων, κατόπιν χωρίς να κλείσουμε μάτι επωμίζουμε και πυροβολούμε, επαναλαμβάνουμε το ίδιο 4-5 φορές με διαφορετικά χαρτιά, αλλά με τα ίδια φυσίγγια.

Όταν τελειώσουμε και εξετάζοντας τα αποτελέσματα θα αποκτήσουμε χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο σκόπευσης μας και θα καταλάβουμε ίσως ότι μπορεί χωρίς να το καταλαβαίνουμε ενώ έχουμε κυρίαρχο μάτι δεξιό όταν σκοπεύουμε ασυναίσθητα να φέρνουμε τη ρίγα του όπλου στο αριστερό μάτι.

Μία απλή μέθοδος για να βρούμε το κυρίαρχο μάτι είναι να σχηματίσουμε ένα ρόμβο με τα χέρια μας (όπως στο γράφημα) και κατόπιν αφού εστιάσουμε σε κάποιο σταθερό σημείο να φέρουμε τα χέρια μπροστά στα μάτια μας τα οποία θα κλείσουμε εναλλάξ χωρίς να σταματήσουμε στιγμή να εστιάζουμε στο στόχο, το μάτι που κλεινοντάς το χάνουμε το στόχο είναι και το κυρίαρχο.


  Πηγή γραφήματος: SHOOTING ACADEMY SPORTING TEAM



Δεν είναι καθόλου εύκολο η αλλαγή της λάθος σκόπευσης, όπως και η σωστή σκόπευση με τη χρησιμοποίηση του κυρίαρχου ματιού, θα χρειαστείτε πολλές ώρες προπόνησης και αμέτρητα φυσίγγια για να “ΕΧΕΤΕ” κάποια στιγμή δικό σας το σωστό τρόπο επώμισης και καλό είναι όλη αυτή η προσπάθεια να γίνει στο σκοπευτηρίο και όχι στο κυνήγι όπου και ευκαιρίες δεν υπάρχουν και θα τα νεύρα σας θα φτάσουν σε κατάσταση εκτός ορίων λόγω των χαμένων θηραμάτων.

Ακόμα καλύτερο θα ήταν η παρακολούθηση κάποιων μαθημάτων σε κάποια σχολή σκόπευση όπου εκεί θα έχετε συνέχεια την παρακολούθηση των προσπαθειών σας από το προπονητή και φυσικά τη γρηγορότερη εκμάθηση όσων χρειαζόσαστε αφού οι προπονητές γνωρίσουν πολλές διαφορετικές μεθόδους  επίλυσης των προβλημάτων σκόπευσης.




Επιμέλεια: Βίκτωρος Στέφανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου