Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ «ΠΑΡΑΓΩΓΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Πέρδικες με μόχθο... και με τρόπο...

Το «Εθνος-Κυνήγι» βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες στη Λέσβο και επισκέφτηκε τον κλωβό εξοικείωσης του Κυνηγετικού Συλλόγου της Μυτιλήνης, που διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του. Ξεναγοί μας σε αυτή την επίσκεψη ήταν ο Στράτος Κουβδής Αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου και ο Γιώργος Πάλλας Γενικός Γραμματέας. Οι ίδιοι κατέχουν παράλληλα διοικητικές θέσεις στην Ομοσπονδία Αρχιπελάγους και στον Κυνοφιλικό Ομιλο Λέσβου, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η διάθεση για προσφορά μπορεί να είναι πολυμέτωπη και πολυδιάστατη... Ο κλωβός καταλαμβάνει έκταση σχεδόν 1.000 τετραγωνικών και έχει φτιαχτεί με προσωπική δουλειά των μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου, σε έκταση επτά στρεμμάτων που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Μυτιλήνης. Τα πουλιά που διαχειμάζουν εκεί, προετοιμαζόμενα για την ανοιξιάτικη απελευθέρωσή τους, προέρχονται από το πρότυπο εκτροφείο της Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους που, όπως διαπιστώσαμε σε παλαιότερη επίσκεψή μας, κάνει πολύ καλή δουλειά. Και η καλή δουλειά, δεν έγκειται μόνο στον αριθμό των παραγόμενων νεοσσών, όσο στην ποιότητά τους και στην προσπάθεια διατήρησης των άγριων χαρακτηριστικών που θα βοηθήσουν αυτά τα πουλιά όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να αναπαραχθούν στο άγριο περιβάλλον.
Σήμερα πια, αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά! Τον Μάρτη, μετά την απελευθέρωση των πουλιών, ο χώρος απολυμαίνεται και σπέρνεται. Το χορτάρι που βγαίνει δημιουργεί έναν ιδανικό μικροβιότοπο για τα νεαρά πουλιά, προσφέροντάς τους ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξή τους. Οπως μας λένε οι συνομιλητές μας, τα αποτελέσματα λειτουργίας των δύο πρώτων χρόνων είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού πολλά απελευθερωμένα πουλιά όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά έδωσαν και απογόνους (και αυτοί με τη σειρά τους νέα πουλιά).
«Φροντίζουμε όσο είναι δυνατόν να μην έρχονται τα πουλιά σε επαφή με την ανθρώπινη παρουσία», μας λέει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Στράτος Κουβδής και συνεχίζει: -«προσπαθούμε να τους δίνουμε τροφή χωρίς να τα ενοχλήσουμε, ενώ φροντίζουμε οι συνθήκες να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικές».
Ενδιαφέρον όμως έχει και η συμπεριφορά των πουλιών απέναντι στον κίνδυνο, μέσα στον ίδιο τον κλωβό. Οπως έχουν παρατηρήσει οι ξεναγοί μας, όταν πετάει κάποιο γεράκι στον ουρανό, τότε σημαίνει συναγερμός από το πρώτο πουλί που θα αντιληφθεί τον άρπαγα. Κάνει ένα χαρακτηριστικό σφύριγμα και όλα τα πουλιά πιάνουν τις άκρες και μένουν απολύτως ακίνητα, μέχρι να περάσει ο κίνδυνος. Οταν εμφανιστεί κάποια γάτα ή αλεπού, τότε οι «σκοποί» βγάζουν μια άλλη χαρακτηριστική φωνή συναγερμού και όλα τα πουλιά μετακινούνται κοπαδιαστά στην άλλη άκρη του κλωβού, παραμένοντας εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού!

Νίκος Φωτακόπουλος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου