Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Pino Dellatorre - Ο «signore» των Πόιντερ....

Του Απόστολου Αποστολάτου

Στον διεθνή κυνοφιλικό χώρο το ήθος, το ύφος και το κύρος του Pino Dellatorre είναι σπάνια. Προσιτός και απλός, έτοιμος πάντα να μιλήσει και να συζητήσει γι αυτό, που με τόσο πάθος αγαπά και υπηρετεί εδώ και χρόνια. Το Πόιντερ!
Είναι ένας από τους κορυφαίους γνώστες της φυλής αφού είναι 58 ετών και από το 1970 είναι ιδιοκτήτης του εκτροφείου με την επονομασία «DELLA CISA», τα προϊόντα του οποίου θα παραθέσουμε πιο κάτω. Είναι διεθνής κριτής αγώνων και μορφολογίας. Υπήρξε κριτής της φυλής στην Ευρωπαϊκή Έκθεση του 2000, εκλέκτορας του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου 2003, το οποίο και κέρδισε η ιταλική ομάδα, κριτής στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο 2004. Επίσης υπήρξε για πάνω από 20 χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου Πόιντερ Ιταλίας, νικητής 5 βραβείων εκτροφής και σήμερα είναι μέλος της τεχνικής επιτροπής αγώνων του ENCI.


Πίνακας πρωταθλητών


GLENDA DELLA CISA      CAMPIONE RIPRODUTTORE
KEMPES DELLA CISA      CAMP. IT. TRIALER E INTERNAZIONALE DI LAVORO
CAMPIONE RIPRODUTTORE
KOK DELLA CISA      CAMP. IT. TRIALER E INTERNAZIONALE DI LAVORO
KANDAR DELA CISA      CAMP. IT. TRIALER E INTERNAZIONALE DI LAVORO
MIGLIOR STILISTA AL CAMP EUR PT 1983
KAE DELLA CISA      VINCITRICE DI CAMPIONATO DEL MONDO DI CACCIA
COBAN DELLA CISA      CAMP. IT. TRIALER E INTERNAZIONALE DI LAVORO
DOX DELLA CISA      CAMP. IT. TRIALER E INTERNAZIONALE DI LAVORO
MARCH DELLA CISA      CAMP. IT. TRIALER E INTERNAZIONALE DI LAVORO
VINCITORE CAMPIONATO EUROPEO PT 1985
CAMPIONE RIPRODUTTORE
ZENITH DELLA CISA      CAMP. IT. LAVORO
TIP DELLA CISA      CAMP. IT. TRIALER E INTERNAZIONALE DI LAVORO
CAMPIONE RIPRODUTTORE
TER DELLA CISA      CAMP. IT. TRIALER E INTERNAZIONALE DI LAVORO
ARRAS DELLA CISA      CAMP. IT. TRIALER E INTERNAZIONALE DI LAVORO
ZACC DELLA CISA      CAC IN PROVA – CAC IN EXPO
ZILL DELLA CISA      CAMP. IT. TRIALER E INTERNAZIONALE DI LAVORO
VINCITORE DEL DERBY 1994
VINCITORE CAMPIONATO EUROPEO PT 1995
CAMPIONE RIPRODUTTORE
ZETA DELLA CISA      CAMP. IT. TRIALER E INTERNAZIONALE DI LAVORO
ZIP DELLA CISA      CAMP. IT. LAVORO
VNCITORE TROFEO BECCACCE
GAY DELLA CISA      CAMP. IT. TRIALER E INTERNAZIONALE DI LAVORO
GIM DELLA CISA      CAMP. IT. TRIALER E INTERNAZIONALE DI LAVORO
VINCITORE 2 EDIZIONI DI CAMP EUR PT CACCIA
VINCITORE CAMPIONATO DEL MONDO DI CACCIA
ETIENNE DELLA CISA      CAMPIONE IT. LAVORO
ALICANTE DELLA CISA      CAMPIONE IT. LAVORO
ZELDA DELLA CISA      CAMP. IT E INTERNAZIONALE DI LAVORO
META DELLA CISA      CAMP. IT. TRIALER E INTERNAZIONALE DI LAVORO
MEN DELLA CISA      CAMP. IT. LAVORO
MANON DELLA CISA      CAMP. IT E INTERNAZIONALE DI LAVORO
MACHO DELLA CISA      CAMP. IT. LAVORO
CAMPIONE IT. BELLEZZA
CAMPIONE ASSOLUTO
LINCON DELLA CISA      CAMP. IT E INTERNAZIONALE DI LAVORO



K&K: Το 2004 αποτέλεσε μία καταπλητική χρονιά για το Πόιντερ στην Ελλάδα. Κερδίσαμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μεγάλης Έρευνας με τον DARIO, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπεκάτσας με τον FARO. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα συστατικά αυτών των επιτυχιών; Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει συνέχεια αυτών των αποτελεσμάτων;

P.D.: Πρέπει να πω, με φίλαθλο πνεύμα, ότι οι νίκες των ελληνικών σκύλων με γέμισαν ικανοποίηση. Κυρίως γιατί όταν μιλάμε για πόιντερ, μεταξύ πραγματικών παθιασμένων φίλων της ράτσας, πρέπει να προσπαθούμε να ξεχνάμε χρώματα και χώρες. Είναι ένα πνεύμα το οποίο ξεκίνησε από την ίδρυση του International Pointer Club, πριν 20 χρόνια και που έμαθα να σέβομαι. Συνεπώς, τα πιο ειλικρινή μου συγχαρητήρια.
Αυτές οι επιτυχίες έχουν μία κοινή πορεία: την προσοχή στα καλά αποτελέσματα των άλλων. Η Ιταλία ήταν η πρώτη που διέσχισε αυτόν τον δρόμο όταν χρησιμοποίησε το αίμα μεγάλων τριάλερ, προερχόμενων από την Γαλλία και την Ελβετία κι έπειτα των Πόιντερ εξαιρετικής μορφολογίας, που κατάγονταν από τη Δανία. Η Γαλλία έκανε ακριβώς την αντίθετη διαδρομή, που χρονικά συνέπεσε με την γέννηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ύστερα η Ισπανία, η Γερμανία και τώρα η Ελλάδα. Σήμερα το Πόιντερ μπορεί να θεωρηθεί - καλώς ή κακώς - «παγκοσμιοποιημένο». Ακριβώς για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μία συνέχεια, ίσως … με κάποιες αλλαγές, όσον αφορά τη χώρα που πρωταγωνιστεί.

K&K: Ποια χώρα ξεχωρίζει σήμερα σε επίπεδο τόσο αγώνων όσο και εκτροφής; Είναι ακόμη η Ιταλία κυρίαρχος και στα δύο;
P.D.: Στην Ιταλία υπάρχει μεγάλο πάθος, όπως εξάλλου και στην Ελλάδα, γεγονός που αποτελεί μία ισχυρή ώθηση προς την αναζήτηση καλύτερων σκύλων. Αυτό που κάνει ακόμα την Ιταλία να πρωτοπορεί, είναι η μεγάλη σχολή των κυναγωγών μας και ο επαγγελματισμός τους. Διαμέσου αυτών, πραγματοποιείται μία υψηλή επιλογή των αγωνιστικών προσόντων των ατόμων που προορίζονται στους αγώνες. Στην Ιταλία λείπουν δύο πράγματα: το πραγματικό κυνήγι κι εδώ και λίγο καιρό, μία αληθινή κουλτούρα εκτροφής. Υπάρχει δηλαδή η τάση να ευνοούνται τα αγωνιστικά προσόντα των σκύλων, παραμελώντας την χρήση τους στο κυνήγι και ξεχνώντας με μεγάλη ευκολία τα χαρακτηριστικά του μορφολογικού στάνταρ.
Παρατήρησα ότι στην Ελλάδα αυτή η προσοχή είναι ακόμα πολλή έντονη: πρέπει να συνεχίσετε κατ’ αυτό τον τρόπο.

K&K: Αξιολογώντας την πορεία της φυλής, κατά την τελευταία δεκαετία θεωρείτε ότι αυτή βελτιώθηκε, παρέμεινε στάσιμη, ή οπισθοδρόμησε;
P.D.: Αυτό που εμείς βλέπουμε στους τράιλέρ μας είναι σίγουρα μια μεγάλη βελτίωση όσον αφορά τα αθλητικά τους προσόντα, αλλά τα άτομα που συμβαδίζουν και με τις κυνηγετικές ικανότητες δεν είναι πάρα πολλά.
Πρέπει να πω ότι, γενικά, άτομα παιδιά των τράιλερ ξεκινημένα στο κυνήγι και σταθερά χρησιμοποιούμενα σ’ αυτό, αποδεικνύουν εξαιρετικά προσόντα. Αλλά υπάρχουν άλλα που αποδεικνύονται μάλλον άχρηστα. Μεγάλη ευθύνη φέρει το πώς προετοιμάζονται οι σκύλοι, που μερικές φορές ζορίζονται πέρα από τα όριά τους. Ένα βήμα πίσω και θα έχουμε εξαιρετικούς σκύλους, σίγουρα βελτιωμένους σε σχέση με εκείνους τριάντα χρόνων πριν.


K&K: Η μείωση των θηραμάτων, των κυνηγοτόπων και συνεπώς του ίδιου του κυνηγιού, θα επηρεάσει το μέλλον των κυνηγόσκυλων;
P.D.: Σίγουρα όσο αφορά την ποσότητα: λιγότερο κυνήγι, λιγότεροι κυνηγοί και συνεπώς λιγότερα κυνηγόσκυλα. Το κυνήγι θα πρέπει να είναι ολοένα και περισσότερο μια αθλητική πράξη και με αυτό το πνεύμα, θα μπορέσουν, σε κάθε περίπτωση, να εξακριβωθούν και να προστατευτούν τα προσόντα των καθαρόαιμων σκύλων.


K&K: Ασχολείστε πολλά χρόνια με το Πόιντερ. Τι σημαίνει και τι αντιπροσωπεύει για εσάς αυτός ο σκύλος;
P.D.: Πάνω απ΄ όλα αντιπροσωπεύει ανέκαθεν τον σύντροφό μου στο κυνήγι. Ή μάλλον όχι. Ξεκίνησα να κυνηγώ μ’ ένα Ιταλικό Μπρακ, έπειτα είχα ένα Επανιέλ Μπρετόν καταπλητικό, αλλά όταν ανακάλυψα το Πόιντερ δεν το ξανασκέφτηκα πια: πολύ όμορφο, πολύ συγκινητικό.


K&K: Όσοι αγαπούν πραγματικά τη φυλή ψάχνουν αγωνιωδώς το ιδανικό πόιντερ, το απόλυτο (όμορφο και καλό). Υπάρχει; Και αν υπάρχει, τι πρέπει να κάνουμε για να το βρούμε; Εσείς το βρήκατε;
P.D.: Δεν πρέπει να πάψουμε ποτέ να το ψάχνουμε, αλλά για να βρούμε κάτι που πλησιάζει στο ιδανικό δεν πρέπει να ξεχνάμε τι είναι το Πόιντερ και πως είναι φτιαγμένο. Αδύνατον να το βρούμε αν παραμελούμε τα χαρακτηριστικά του, τους κανόνες κατασκευής του, που το διακρίνουν, αν δεν το χρησιμοποιούμε γι αυτό που δημιουργήθηκε: ένας θαυμάσιος κυνηγετικός σκύλος, ο πιο προικισμένος με πάθος και όσφρηση, ο ορισμός του σκύλου φέρμας.
Ακολουθώντας μονάχα τις χίμαιρες των εκθέσεων μορφολογίας ή μόνο των αγώνων δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ελπίζουμε ότι θα βρούμε το ιδανικό πόιντερ. Εγώ είχα έναν απόλυτο πρωταθλητή, αλλά ακόμα όχι ένα ιδανικό Πόιντερ.


K&K: Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγονται οι σκύλοι που προορίζονται για την αναπαραγωγή;
P.D.: Ευφυϊα και φυσικές ικανότητες.


K&K: Σε ποια ηλικία και πώς μπορούμε να διαλέξουμε ένα κουτάβι από μια γέννα;
P.D.: Ένας από τους δασκάλους μου, ο Francesco Ravetta, υποστηρίζει ότι το πόιντερ των 40 ημερών αντιπροσωπεύει τη μινιατούρα εκείνου που θα γίνει όταν ενηλικιωθεί. Κατά την ανάπτυξη θα υπάρξουν πολλές μεταμορφώσεις, αλλά στο τέλος, θα ξαναγίνει έτσι όπως ήταν κουτάβι. Υπάρχει αρκετή αλήθεια σ’ αυτή τη θεωρία και το διαπίστωσα περισσότερες από μία φορές.
Εκείνο που θα ήθελα να συμπληρώσω είναι ότι δεν είναι τόσο σημαντική η ηλικία, όσο το ενδιαφέρον και η φροντίδα που πρέπει να αφιερώσουμε στον σκύλο για να μπορέσει να αναπτύξει, βήμα-βήμα, τα προσόντα του. Πολλοί πιστεύουν ότι ο σκύλος είναι ένα αυτοκίνητο το οποίο βάζεις μπροστά την επόμενη της αγοράς του και οδηγείς με εκατό των ώρα. Όποιος δεν αφιερώνεται σον σκύλο, δεν θα έχει ποτέ ένα σκύλο, ακόμα κι αν πληρώσει το βάρος του σε χρυσάφι.


K&K: Πολλοί πιστεύουν ότι τόσο οι Αγώνες Μεγάλης Έρευνας όσο κι εκείνοι Πρακτικού Κυνηγιού δεν προσφέρουν τίποτα στο πραγματικό κυνήγι και κατ’ επέκταση στους σκύλους που κυνηγούν. Ποια είναι γνώμη σας;
P.D.: Οι αγώνες και όλη η μεγάλη περίοδος εκπαίδευσης προσφέρουν στους σκύλους πάρα πολλές ευκαιρίες ελέγχου, σίγουρα περισσότερες απ’ όσες προσφέρει το κυνήγι, τουλάχιστον στην Ιταλία. Συνεπώς, ένας σκύλος αγώνων θα πρέπει να έχει περάσει πολλές τέτοιες εξετάσεις ώστε να θεωρείται αξιόπιστος. Στην πραγματικότητα, ακριβώς επειδή οι ευκαιρίες είναι πολλές, αρκετοί σκύλοι «στήνονται» και υποστηρίζονται ακόμα κι εκεί που υστερούν σε ποιότητα. Αυτοί οι σκύλοι πραγματοποιούν λίγα αποτελέσματα στους αγώνες και η επιλογή θα έπρεπε να αποτρέπει την χρησιμοποίησή τους στην αναπαραγωγή. Όποιος κερδίζει συχνά και κερδίζει οπουδήποτε, στην Ισπανία ή την Γαλλία, στην Πολωνία ή την Ελλάδα, είναι σίγουρα ένας καλός σκύλος. Για να φτάσουν σ΄ αυτά τα επίπεδα είναι απαραίτητο να τους δώσουμε λίγο κυνήγι.


K&K: Κατά τη γνώμη σας το πόιντερ είναι κατάλληλο για όλα τα κυνήγια ή, όπως υποστηρίζουν μερικοί, εκπορνεύεται όταν χρησιμοποιείται στο πυκνό δάσος, σε υγρά και πολύ δύσκολα εδάφη; Είναι αλήθεια ότι δημιουργήθηκε μόνο για επίπεδα ανοιχτά τερρέν;
P.D.: Το καλύτερο της ενέργειας ενός Πόιντερ μπορούμε να το θαυμάσουμε όταν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τη μεγάλη του πρωτοβουλία (είναι ένας σκύλος, ο οποίος εκτελεί εκ φύσεως μια ανοιχτή έρευνα), όταν καταφέρνει να εκφράσει την κομψότητα του καλπασμού του να εκδηλώσει τις οσφρητικές ικανότητες του αεροθήρα και το ένστικτο της φέρμας.
Όλα αυτά βγαίνουν καλύτερα σε ανοικτά εδάφη (που δεν σημαίνει επίπεδα), αλλά το Πόιντερ προσαρμόζεται, αν ξεκινηθεί και προετοιμαστεί κατάλληλα σε οποιοδήποτε έδαφος: ξέρει να εκπορνεύεται ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο από άλλους σκύλους. Το θέμα είναι άλλο: γιατί θέλουμε να το κάνουμε μια πόρνη και όχι έναν μεγάλο κύριο, όπως πραγματικά είναι;


K&K: Γιατί προτιμάτε περισσότερο το πόιντερ από το σέττερ;
P.D.: Δεν είναι αλήθεια, αν το σέττερ είναι καλό και κυρίως αν είναι πραγματικό σέττερ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου