Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΚΥΛΟΥ: Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ...

ΨΥΧΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Η επιλογή σκύλου είναι μια δύσκολη υπόθεση ειδικά όταν κάποιος δεν γνωρίζει τις φυλές και τα εργασιακά τους πρότυπα. Στην προσπάθεια που καταβάλει το περιοδικό γι ατην καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών, ζητήσαμε την άποψη ανθρώπων που διαθέτουν εμπειρία και έχουν γνώση για την καταλληλότητα των κυνηγετικών σκυλιών στα διάφορα θηράματα. Οι απαντήσεις που έδωσαν για την κάθε μία από τις έξι φυλές που ρωτήθηκαν είναι περιληπτικές και τους ζητήσαμε να εστιάσουν στα γενικά χαρακτηριστικά της κάθε φυλής. Πάντα θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις στον κανόνα.
Η άποψη των ερωτηθέντων έχει βαρύνουσα σημασία. Ο κάθε ένας από τους γράφοντες σας μεταφέρει τη γνώση του που αν χρειαστεί μπορεί να τεκμηριώσει περιληπτικά.
Οι απαντήσεις πιστεύουμε να σας βοηθήσουν αρκετά ή να σας προτρέψουν να ζητήσετε αναλυτικότερη ενημέρωση.
Σαν πρώτη φυλή παρουσιάζουμε το πόιντερ. Θα ακολουθήσουν το σέττερ (αγγλικό, σέτερ, ιρλανδικό) το επανιέλ και το κούρτσχααρ.
Όταν ολοκληρωθεί η σειρά των έξι άρθρων θα έχετε αποκομίσει την άποψη έντεκα ειδικών για κάθε μία από τις έξι φυλές.
Διαβάστε με προσοχή τις πρώτες έντεκα απόψεις για το πόιντερ αλλά μην χάσετε το επόμενο τεύχος με την άποψη των ειδικών για το αγγλικό σέττερ.

ΠΟΙΝΤΕΡ

1)Άγγελος Γονιδάκης
Κυνήγι ορτυκιού
Υπέρ: Το ορτύκι είναι εύκολο θήραμα αλλά είναι εποικοδομητικό κυνήγι για τον σκύλο. Η μόνη δυσκολία είναι στα ντόπια πουλιά. Τα θετικά του πόιντερ στο κυνήγι του ορτυκιού είναι η αντοχή ου στις υψηλές θερμοκρασίες και η διάρκειά του.
Κατά: Στα αρνητικά είναι η μεγάλη έρευνά του.

Πέρδικα
Υπέρ: Το ιδανικότερο σκυλί για το κυνήγι της πέρδικας είναι το πόιντερ. Μπορεί να κυνηγήσει σε δύσκολα εδάφη, έχει μεγάλη αντοχή και ανοικτή έρευνα που χρειάζεται για το κυνήγι της πέρδικας. Το κυνήγι της πέρδικας αποτελεί για το πόιντερ την σκληρότερη αλλά παράλληλα και την καλύτερη εκπαίδευση.
Κατά: Σκυλί που δεν ανοίγεται δεν είναι αποδοτικό στο κυνήγι της πέρδικας. Το πόιντερ χαρακτηρίζεται για το ψυχισμό του και τις αντοχές του. Σκυλί που δεν έχει τα δύο αυτά στοιχεία δεν είναι κατάλληλο για το κυνήγι της πέρδικας. Ή καλύτερα δεν είναι πόιντερ.


Μπεκάτσα
Υπέρ: Η μπεκάτσα είναι το θήραμα που ξυπνά ο ένστικτο του σκύλου. Το πόιντερ λόγω πάθους κυνηγετικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κυνήγια. Η ψυχή που διακρίνει το πόιντερ και το πάθος του, το βοηθούν να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν.
Κατά: Τα σκυλιά που δεν διαθέτουν ψυχισμό και πάθος αντιμετωπίζουν δυσκολία στα πυκνά και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

2) Καλφόπουλος Χρήστος
Είναι ένα πολύ γρήγορο σκυλί με τη δυνατότερη όπως ξέρουμε όσφρηση. Ο τρόπος της έρευνάς του και η κατασκευή του, το κάνει να έχει ορισμένα πλεονεκτήματα.
Ορτύκι
Στο κυνήγι αυτού του θηράματος λόγω της μεγάλης ταχύτητας πιστεύω ότι θ’ αφήσει πίσω του ορτύκια προπάντων στα περάσματα που όπως ξέρουμε όπου πέφτουν λόγω μεγάλου βάρους και της κούρασης δεν περπατούν καθόλου. Το πόιντερ όταν μπει μέσα σ’ ένα τέτοιο χωράφι με πολλά κενά και το ψάξει σαν πραγματικό πόιντερ θα τελειώσει το χωράφι με πολλά κενά αφήνοντας πίσω του ορτύκια. Δεν μιλάμε φυσικά για πόιντερ που ψάχνουν στα 20-30 μέτρα γιατί εκείνα δεν πρέπει να τα παίρνουμε για πόιντερ.
Πέρδικα
Εδώ το πόιντερ νομίζω ότι είναι το στοιχείο του. Η κατασκευή του και το τρίχωμά του σε συνδυασμό με τη δυνατή του μύτη το επιτρέπει να καλύπτει πολύ μεγάλη έκταση και νομίζω ότι είναι το καταλληλότερο σκυλί για το θήραμα αυτό.
Μπεκάτσα
Ορισμένα πόιντερ είναι πολύ καλά, τα περισσότερα όμως δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες που ζει το πουλί αυτό και στην εξυπνάδα και τις πονηριές της μπεκάτσας. Το τρίχωμα του πόιντερ δεν είναι το κατάλληλο για να μπαίνει στα πολύ πυκνά και επίσης το χειμώνα έχει πρόβλημα με το κρύο.

Κουκούλης

Μαργιέτας
Ορτύκι
Υπέρ: Κυριάρχος σκύλος με την πιο ευαίσθητη μύτη, είναι θετικός στοπ κυνήγι του ορτυκιού μόνο κάτω από καλές καιρικές συνθήκες και ανοικτές εκτεταμένες καλλιέργειες σιταριού (καλαμιές-χέρσα) τότε και μόνο τότε είναι ο πιο κυρίαρχος σκύλος με τη μεγαλύτερη απόδοση και το καταλληλότερο θήραμα.
Κατά: Λόγω της μεγάλης του νοοτροπίας και της μεγάλης του καλπαστικής ταχύτητας στα μικρά περιορισμένα τερρέν (τεύτλα-τριφύλλι) χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του και γίνεται αναποτελεσματικό, ίσως και καταστροφικό για το συγκεκριμένο θήραμα.

Πέρδικα
Υπέρ: Πολύ ανοικτή έρευνα, απεριόριστο πάθος, μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλος φερμαδόρος, πολύ εύκολα λόγω ταπεραμέντου και ιδιοσυγκρασίας μπορεί με ευκολία να τις εντοπίσει και να τις μπλοκάρει. Ο βασιλιάς του βουνού ο ιδανικότερος σκύλος στο κυνήγι της.
Κατά: Λόγω της πολύ ανοικτής του έρευνας και του μεγάλου πάθους που διαθέτει βγαίνει πολλές φορές εκτός ελέγχου.

Μπεκάτσα
Υπέρ: Γρήγορη και ανοικτή έρευνα, αποτελεσματικός στον εντοπισμό της μπεκάτσας, ακούραστος σκύλος που σε ανοικτά μέρη (οξιά, ντούσκο, έλατο) είναι καταπληκτικός και ασύγκριτος.
Κατά: Λόγω τριχώματος, ευάλωτος στις ακραίες καιρικές συνθήκες (βροχή-παγωνιά) καθώς και πολύ σφιχτά μέρη (βατσινιές, πυκνό πουρνάρι).


Νιάνιος Γαβριήλ
Ορτύκι
Υπέρ: Παρουσιάζει ωραίο θέαμα στον κάμπο. Λειότριχο δεν χρειάζεται φροντίδα μετά. Σκύλος αντοχής.
Κατά: Λόγω της ταχύτητας του αφήνει πολλά ορτύκια πίσω. Ψάχνει πολύ ανοικτά. Το απόρτ δεν το κάνει ευχάριστα.

Πέρδικα
Υπέρ: Το ιδανικό σκυλί. Ανοικτός, αντοχής προσαρμόζεται εύκολα σο βουνό και στις καιρικές συνθήκες. Δυνατή όσφρηση, σταθερή φέρμα.
Κατά: Μερικά είναι τελείως ανεξάρτητα χωρίς επαφή με τον κυναγωγό.

Μπεκάτσα
Υπέρ: Ψάχνει πολύ τόπο. Δεν κουράζεται.
Κατά: Με παγωνιές, βροχές, χιόνια, κρυώνει και σταματά. Αρκετά δεν ψάχνουν στα σφικτά μέρη.

Ντούλος Διονύσης
Ο κυνηγετικός σκύλος φέρμας σε όποια φυλή ι αν ανήκει είναι ζωντανός οργανισμός και κάθε άτομο έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και χαρακτήρα όπως επίσης έχει και το δικό του ξεχωριστό εργασιακό στυλ σαν φυλή. Διαφορετικό εργασιακό στυλ έχουν οι βρετανικοί δείκτες οι οποίοι είναι καλπαστικοί και ευρείας έρευνας καθώς και διαφορετικό τρόπο εργασίας έχουν οι ηπειρωτικοί δείκτες που ανήκουν στους δείκτες μεσαίας έρευνας. Έχοντας λοιπόν τα δεδομένα στοιχεία θα σας απαντήσω για τους βρετανικούς δείκτες πόιντερ και σέττερ (αγγλικό, γκόρντον, ιρλανδικό) τα οποία γνωρίζω θεωρητικά και πρακτικά, μορφολογικά και εργασιακά και τα χρησιμοποιώ αρκετά χρόνια στο πρακτικό κυνήγι. Οι γνώσεις μου για τους ηπειρωτικούς δείκτες περιορίζονται στο θεωρητικό μέρος διότι έτυχε να μην είμαι κάτοχος και χρήστης αυτών των άξιων κυνηγετικών σκύλων φέρμας. Θεωρώ λοιπόν ότι η γνώμη μου για τις συγκεκριμένες φυλές δεν είναι εμπεριστατωμένη μέσα από πρακτική εμπειρία και χρήση.
Εκείνα που θεωρώ σημαντικά λοιπόν για τα θετικά και αρνητικά στοιχεία μιας φυλής είναι: η γνώση της φυλής που προτιμάμε, δηλαδή οι εργασιακές ικανότητες που έχει σαν κληρονομικά στοιχεία, τα θηράματα τα οποία θέλουμε να κυνηγήσουμε και πιο σημαντικό ακόμη η σωστή εκπαίδευση και εμπειρική γνώση του ανθρώπου. Θεωρώ καταλυτικής σημασίας το σημείο αυτό διότι ένα σκυλί γεννημένο με υψηλά κυνηγετικά προσόντα Σα χέρια ενός άπειρου ή κακού κυνηγού στην εκπαίδευση σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά τις κυνηγετικές ικανότητες ου σκύλου. Αντίθετα ένας μέτρια σε κυνηγετικά προσόντα σκύλος, στα χέρια ενός γνώστη και σωστού κυνηγού θα αναπτύξει στο έπακρο τις κυνηγετικές του ικανότητες. Μα βάση λοιπόν όλα αυτά η προσωπική μου γνώμη για τους βρετανικούς δείκτες όσον αφορά η χρήση τους και την αποτελεσματικότητά τους στο ορτύκι, πέρδικα και μπεκάτσα και αναφερόμενος έχοντας υπόψη τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και του ότι δεν θα αλλοιώσουμε το εργασιακό τους στυλ είναι:
Ορτύκι
Υποτιμητικό για ένα πραγματικό πόιντερ το συγκεκριμένο κυνήγι. Ιδιαίτερα το ντοπιάρικο το καθαρόαιμο αραβικό άλογο της κυνηγεσίας δεν είναι μουλάρι. Είναι σκύλος ευρείας έρευνας.
Υπέρ: Λόγω του μεγάλου κυνηγετικού πάθους που έχει, μπορεί να τα κυνηγήσει με καλύτερα βέβαια αποτελέσματα στα περαστικά ορτύκια. Σημαντικό είναι το κοντό του τρίχωμα που δεν του δημιουργεί προβλήματα με τις κολιτσίδες και τη ζέστη.
Κατά: Το εργασιακό του στυλ δεν είναι ότι καλύτερο για το συγκεκριμένο κυνήγι

Πέρδικα
Ιδανικό κυνήγι για το πόιντερ ιδιαίτερα σ’ ανοιχτά βουνά (αλπικές ζώνες) χωρίς πυκνούρες και κακοτράχαλα γκρέμια. Σ’ αυτό το κυνήγι μπορεί ν’ αναπτύξει τις μεγάλες κυνηγετικές του αρετές σε πάθος, δύναμη και αποτελεσματικότητα.
Υπέρ: Το πολύ μεγάλο κυνηγετικό του πάθος εφ’ όσον υπάρχει άριστη φυσική κατάσταση το καθιστούν έναν από τους πιο δύσκολους αντιπάλους για την ορεινή πέρδικα. Το ύφος του και ο περήφανος χαρακτήρας του, η θρασύτητα, η τόλμη και το ανήσυχο πνεύμα του, ταιριάζουν απόλυτα σ’ αυτό το κυνήγι. Επίσης το κοντό του τρίχωμα βοηθάει τις ζεστές ημέρες.
Κατά: Εκείνο που επηρεάζει την απόδοσή του και αλλοιώνει την εργασία του, είναι τα πολύ πουρναρωτά πυκνά καθώς και τα πολύ κακοτράχαλα εδάφη, διότι όσο πιο ενεργητικό είναι τόσο πιο γρήγορα θα κουραστεί ή θα τραυματιστεί στα πόδια.

Μπεκάτσα
Μπορεί να κυνηγήσει πολύ καλά σε έλατα, οξυές, ντούσκα.
Υπέρ: Το υπερβολικό του πάθος για κυνήγι προσαρμόζεται και σ’ αυτό το έδαφος και θήραμα με πολύ καλά αποτελέσματα.
Κατά: Το κοντό του τρίχωμα σε πάρα πολύ κρύο με βροχή, τα πολύ πυκνά και αγκαθωτά θαμνώδη δάση καθώς και οι υπερβολικές παγωνιές που επηρεάζουν τα οσφρητικά του θηλίδια (μείωση όσφρησης).

Πετρόχειλος

SIMEONS

ΣΠΙΝΟΚΙΑ

ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Πόιντερ. Μια φυλή φτιαγμένη για να τρέχει σε κάμπους, σε απέραντους λόφους, σε ανοικτά βουνά. Μια φυλή φτιαγμένη από τους Άγγλους για να καταβροχθίζει το έδαφος, καλπάζοντας άπλυστα και άνετα, δίνοντας την εντύπωση ότι η προσπάθεια που καταβάλει για να πετύχει αυτόν τον γρήγορο, φυσικό και άνετο καλπασμό είναι η ελάχιστα δυνατή.
Η έρευνά του είναι πάντοτε δυναμική, ποτέ άτονη και με μέγιστο πάθος. Τα ρουθούνια του ρουφάνει σαν τουρμπίνες τον αέρα και το κράτημα του κεφαλιού του είναι πάντοτε πάνω από το οριζόντιο της ράχης. Η φέρμα του Δε είναι κάτι το εκπληκτικό. Δυναμική, ακαριαία, με μυς που τρέμουν και ρουθούνια που πάλλονται. Κάνω αυτή την εισαγωγή για το πόιντερ για να δικαιολογήσω την άποψή μου για το ποια κυνήγια στην Ελλάδα είναι κατάλληλες κατά τη γνώμη μου ανά τη ράτσα και για ποια όχι.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου