Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Τα Πόιντερ «CLASTIDIUM»: Ένα όνομα – Μία ιστορία...

Με μεγάλη ικανοποίηση πριν λίγο καιρό υποδέχθηκα την συστημένη επιστολή του κυρίου Francesco Ravetta. Μια ικανοποίηση η οποία ευελπιστώ να κυριεύσει και εσάς αγαπητοί αναγνώστες μετά την ολοκλήρωση αυτής της συνέντευξης.
Η αλήθεια είναι πως αποφασίζοντας να επιχειρήσω να πάρω μια συνέντευξη από μια τόσο μεγάλη και συγχρόνως ιστορική μορφή της κυνοφιλίας, μια ιστορική μορφή του πόιντερ, γνώριζα εκ των προτέρων πως θα αντιμετώπιζα πολλές δυσκολίες, κυρίως σε ότι αφορά το περασμένο της ηλικίας του μεγάλου εκτροφέα, αλλά και της συνεχώς εύθραυστης υγείας του. Όμως η προσωπική μου πεποίθηση, πως η γνώμη αυτών των ανθρώπων είναι κατ’ εξοχή σημαντική όχι μόνο για εμάς τους νεότερους, αλλά και για το μέλλον της ίδιας της φυλής με ώθησε στο να κάνω τουλάχιστον μια προσπάθεια.

Η πρώτη επαφή με τον εκτροφέα-συνώνυμο του πόιντερ έγινε τηλεφωνικά πριν από αρκετούς μήνες. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα πως είχα να κάνω με ένα ευγενέστατο και καθ’ όλα κύριο. Κάναμε μια μικρή κουβέντα, η οποία ήταν η πρώτη από τις αρκετές που ακολούθησαν. Σε μια από αυτές του εξέφρασα την προσωπική μου γνώμη για το ανησυχητικό γεγονός ότι πολλά πόιντερ - σε αντίθεση με το παρελθόν - κυνηγούν πολύ με το μάτι και με αφοπλιστική σιγουριά μου απάντησε «vero-vero», δηλαδή αλήθεια, σωστά. Του εξήγησα πως η γνώμη του σε μια περίοδο κατά την οποία το πόιντερ βρίσκεται στην διάρκεια μιας κρίσης, η οποία βέβαια δείχνει να ξεπερνιέται με αργούς ρυθμούς είναι πάρα πολύ σημαντική.
Ο διάσημος εκτροφέας με μεγάλη χαρά δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μου και η συνέντευξη η οποία θα ολοκληρωθεί σε δυο μέρη, αποτελεί πλέον μια μεγάλη προσφορά του περιοδικού που θεμελίωσε - και συνεχίζει να στηρίζει - την κυνοφιλία στην χώρα μας προς τους Έλληνες κυνόφιλους, αλλά και για εμένα προσωπικά μεγάλη εμπειρία και πολύτιμο ιστορικό αρχείο.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καταθέσω και την προσωπική μου άποψη, με την ιδιότητα κυρίως ως φανατικού φίλου του σέτερ, αλλά συγχρόνως και ως ιδιοκτήτη ενός πόιντερ.
Πάνω λοιπόν από τέτοιες μορφές της κυνοφιλίας, όπως είναι ο Φραντσέσκο Ραβέτα, δεν μπορείς να αναρτήσεις πινακίδες και να κάνεις διακρίσεις, αλλά να ακούσεις με μεγάλη προσοχή τα λεγόμενά του και να αποδεχθείς την ανεκτίμητη προσφορά του στον κυνηγετικό σκύλο.

O Francesco Ravetta λοιπόν είναι ο εκτροφέας των διάσημων πόιντερ «Clastidium». Μια γενεαλογία πάνω στην οποία έχουν στηριχθεί σχεδόν όλα τα σύγχρονα πόιντερ, μια γραμμή αίματος την οποία χαρακτηρίζω - αν όχι τη σημαντικότερη θα έλεγα - από τις πλέον σημαντικές των τελευταίων πενήντα χρόνων. Και στο σημείο αυτό επίσης επιθυμώ να καταθέσω άλλη μια προσωπική άποψη. Λέγεται πολλές φορές πως ο πατέρας του σύγχρονου πόιντερ στην Ιταλία είναι ο επίσης μεγάλος Giorgio Guberti, με τα διάσημα πόιντερ «Del Vento». Μεγάλη ευγνωμοσύνη σε έναν άνθρωπο που έχει δώσει ολόκληρη την ζωή του για αυτή την φυλή, αλλά και πάρα πολλά και σε αυτήν, όμως - κατά την ταπεινή μου άποψη - ο πραγματικός πατέρας του πόιντερ είναι ο άνθρωπος που έχουμε την μεγάλη τιμή να παρουσιάζουμε στους Έλληνες κυνόφιλους. Ενδεικτικά αναφέρω και αυτό για να δικαιολογήσω την παραπάνω άποψή μου, πως ο Francesco Ravetta είναι ο εκτροφέας του μεγάλου γενάρχη Clastidium Islo, ενός σκύλου πάνω στον οποίο στηρίχθηκαν όλα τα πόιντερ από το 1970 και μετά: Olimpia del Vento, η βάση του εκτροφείου «Del Vento», Glenda della Cisa, του Pino Dellattore, με τα πόιντερ «Della Cisa», και Mutinensis Moro του Franco Zurlini με τα πόιντερ «Mutinensis», είναι παιδιά του μεγάλου γενάρχη Clastidium Islo.
Καταλαβαίνει λοιπόν κάποιος το μέγεθος αυτού του εκτροφέα και την τεράστια προσφορά του στην φυλή του πόιντερ. Τα πόιντερ αυτού του εκτροφείου υπήρξαν άριστα εργασιακά, αλλά και μορφολογικά και κυρίως ήταν όλα πολύ πρώιμα σε ότι αφορά την εκδήλωση του κυνηγετικού τους ταλέντου. Σήμερα ο κύριος Ραβέτα εκτρέφει πόιντερ σε πάρα πολύ μικρό αριθμό, τα οποία ακόμη πρωταγωνιστούν στα τερέν των αγώνων: Clastidium Veron, Zero, Vink, είναι μερικά από τα τελευταία πόιντερ αυτής της γενεαλογίας, που στο αίμα τους κουβαλούν περισσότερα από σαράντα χρόνια ιστορίας που έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα, σαράντα και πλέον χρόνια εκτροφής, αφοσίωσης και αγάπης για το πόιντερ.
Η εργασία, η οποία αφορά την παρουσίαση του περίφημου εκτροφέα, χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος - το οποίο δημοσιεύεται σε αυτό το τεύχος - καταθέτουν την άποψη τους για τον διάσημο εκτροφέα τέσσερις σημαντικοί άνθρωποι της ευρωπαϊκής κυνοφιλίας, δίνοντας έτσι το ανάλογο κύρος σε αυτή την συνέντευξη - και τους οποίους οφείλω να ευχαριστήσω δημοσίως για την άμεση ανταπόκρισή τους - και φυσικά, περισσότερο από όλους οφείλω να ευχαριστήσω τον ίδιο τον ιστορικό εκτροφέα για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης στο περιοδικό μας. Αυτοί λοιπόν είναι: ο πρόεδρος του πόιντερ κλάμπ Ιταλίας και αντιπρόεδρος του διεθνούς πόιντερ κλάμπ, εκτροφέας των πόιντερ με την επωνυμία «Della Cisa», διεθνής κριτής Pino Dellattore, o επίτιμος πρόεδρος του πόιντερ κλάμπ Ιταλίας, εκτροφέας των πόιντερ με την επωνυμία «Mutinensis», διεθνής κριτής Franco Zurlini, ο αντιπρόεδρος του ομίλου πόιντερ – σέττερ κλάμπ Ελλάδος και πρόεδρος των κριτών, ερασιτέχνης εκτροφέας των πόιντερ με την επωνυμία «Kardamili’s» και διεθνής κριτής Διονύσιος Πονηρέας και τέλος ο πασίγνωστος και πολύ επιτυχημένος εκπαιδευτής μεγάλης έρευνας και κυναγωγός πολλών πόιντερ του εκτροφείου Clastidium, κάτοχος πολλών ευρωπαϊκών τίτλων, Rodolfo Lombardi.

FRANCESCO RAVETTA - ΣΧΟΛΙΟ FRANCO ZURLINI
O Francesco Ravetta είναι ένας χαρισματικός εκτροφέας. Το αποδεικνύει στα σκυλιά, όπως θα μπορούσε να το αποδείξει και στα άλογα, τα κουνέλια ακόμα και στα καναρίνια, αν του δινόταν η ευκαιρία, ή αν το επιθυμούσε ο ίδιος. Είναι τόσο ρεαλιστής όσο και ονειροπόλος και αναζητά με πείσμα ιδανικά, με την μυστική πρόθεση να τα ξεπεράσει, όταν δεν του αρκεί απλά να τα φτάσει.
Θυμάμαι κάποια φορά μου έλεγε, πως δουλεύοντας με μια έμφυτη τάση, είχε ως σκοπό να αναβιώσει τον πορτογαλικό perdiguero, έναν σκύλο για τον οποίο αν και είχε κάποιες ελάχιστες επιφυλάξεις, πίστευε πως επρόκειτο για τον πρόγονο του πόιντερ. Αυτό ήταν μια υπόθεση έρευνας των Μerle και Martineau, οι οποίοι αληθοφανώς πίστευαν ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Είναι γεγονός, καθώς δεν του αρκούσε το ήδη υπάρχον διαθέσιμο εγχώριο «υλικό», πως εισήγαγε από τον βορρά σκυλιά, πολλά από τα οποία αποδείχτηκαν αναπαραγωγοί μεγάλης αξίας.
Στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα είχε αρχίσει να αναπαράγει πόιντερ πολύ υψηλού επιπέδου, αλλά πραγματικές επιτυχίες μπορούμε να πούμε ότι είχε από το τέλος της δεκαετίας, χρησιμοποιώντας εισαγωγές, κυρίως από την Δανία.
Ζευγαρώνοντας την δικιά του Elba (αίματος Lucaniae με γραμμές αίματος επίσης από την Δανία) με τον Bogas Tino, απέκτησε τον αξέχαστο Clastidium Islo, Απόλυτος Πρωταθλητής και όταν ήρθε ο καιρός του εξαιρετικός επιβήτορας.
Εγώ ο ίδιος, μαζί με τον Piero Monti, από τον Islo είχα τον Mutinensis Μoro, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Μορφολογίας και απ’ αυτόν τον Mutinensis Navacho, εξαιρετικότατος σκύλος κυνηγίου και αδιαμφισβήτητος Πρωταθλητής Μορφολογίας.
Και από τον Bogas Tino αποκτήσαμε την Ester, τον Cambronne και πολλούς άλλους, από τους οποίους, κατά μεγάλο μέρος, προέρχονται τα σημερινά σκυλιά μας.
Για να βάλουμε σε κατηγορία τις επιτυχίες του Francesco Ravetta, δεν θα αρκούσε να αναφέρουμε μόνο τους παρά πολλούς Πρωταθλητές που έχει αναδείξει, αλλά θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας και τους Πρωταθλητές που έχουν βγάλει αυτοί οι σκύλοι.
Επεξεργάστηκε με σύνεση τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των συγγενών γραμμών αίματος και πέτυχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα, αλλά όμως μερικές φορές έκανε κάποιες πιο ανοιχτές διασταυρώσεις, πάντα έπειτα από μεγάλη περίσκεψη και με μεγάλη προσοχή.
Γενναιόδωρος στο να παραχωρεί τους επιβήτορές του, αυστηρός στην κριτική του σχετικά με δικά του αλλά και τα σκυλιά των άλλων, ιδιαίτερα ειλικρινής και υπερβολικά συνεσταλμένος, έχει δώσει πολλά και συνεχίζει να δίνει στην ιταλική εκτροφή.
Δεν είμαι ο μόνος που του χρωστώ ευγνωμοσύνη.

FRANCESCO RAVETTA – ΣΧΟΛΙΟ PINO DELATTORE
Ο περισσότερο «εγγλέζος» των ιταλών εκτροφέων.
Πιθανότατα ο «μεγαλύτερος» αντιπρόσωπος της φυλής των πόιντερ.
Η κλίση του γεννήθηκε κυρίως μέσα από βαθιά γνώση της φυλής, όπως λίγοι την κατέχουν: μια κουλτούρα βασισμένη στην ιστορία του πόιντερ της οποίας γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια.
Και η διαίσθησή του, η οποία δεν έλειψε ποτέ από τις επιλογές του στην εκτροφή, δεν προδίδουν την ιστορία, την καταγωγή, τα βασικά στοιχεία της φυλής, που τα διατηρεί ακέραια, καθώς μόνο έτσι μπορούμε να διαφυλάξουμε την εξέλιξη του σκύλου φέρμας.
Είχα το προνόμιο από τα νεανικά μου χρόνια να συμμετέχω σε περίφημες συγκεντρώσεις που διοργάνωνε ο ίδιος στο υπόγειο του σπιτιού του, όπου διατηρούσε σημαντικό ιστορικό και φωτογραφικό υλικό και όποτε το επέτρεπε ο καιρός στον κήπο του ακριβώς δίπλα από το εκτροφείο των πόιντερ.
Σ’ αυτές στις συγκεντρώσεις παραβρίσκονταν μεγάλες προσωπικότητες όπως: Franco Grassi, Rino Dosena, Atlilio Dassi και πολλοί άλλοι. 



Το να ακούω τον Francesco Ravetta να μας μιλάει και να μας παραδίδει τις γνώσεις του, ήταν για μένα η πιο γοητευτική και χρήσιμη εμπειρία της ζωής μου. Κάθε τόσο έφερνε μαζί του κάποιο πόιντερ, το οποίο τοποθετούσε δίπλα σε μια πολυθρόνα και ήταν ικανός να μας μιλάει για ώρες, εμβαθύνοντας σε κάθε λεπτομέρεια, δικαιολογώντας κάθε χαρακτηριστικό των κανόνων όπως είναι απαραίτητο.
Δεν τον άκουσα ποτέ να κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε ένα σκύλο κυνηγίου κι ένα σκύλο αγώνων: το πόιντερ, έλεγε, είναι Uno solo, δηλαδή ένα μόνο, η προσωπική διαφορά του ταμπεραμέντου του και η πρωτοβουλία του είναι τα μοναδικά στοιχεία που μπορούνε να καθορίσουν μια διαφορετική εργασία. Όλα τα πόιντερ του ήταν χρήσιμα στο κυνήγι, μερικά απ’ αυτά βρέθηκαν σε ικανά χέρια επαγγελματιών και απέκτησαν πολλούς τίτλους σε αγώνες. Όλα του τα πόιντερ είχαν το στίγμα της φυλής και ένα Clastidium διακρινόταν από μακριά.
Διακρίθηκε στην γραμμή αίματος Lucaniae κατορθώνοντας να διατηρήσει ένα σύνολο εξαιρετικών θηλυκών απογόνων του Lucaniae Gaio, τα οποία ζευγάρωσε με αρκετούς επιβήτορες από την Δανία. Δούλεψε γνωστικά την εκτροφή με διασταυρώσεις εξ αίματος γραμμικής μορφής, στερεοποιώντας τα χαρακτηριστικά σε ένα γενάρχη της φυλής που ακόμη και σήμερα μπορεί να διατηρήσει στους απογόνους.
Ο Francesco Ravetta αντιπροσωπεύει ακόμη και σήμερα, ένα παράδειγμα σπάνιας συνάφειας για όποιον εκτρέφει πόιντερ και τα θεωρεί κορυφαία ανάμεσα στα κυνηγετικά σκυλιά.


FRANCESCO RAVETTA - ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΝΗΡΕΑΣ
Κατά την γνώμη μου ο πιο σημαντικότερος εκτροφέας - δημιουργός του σύγχρονου τύπου πόιντερ. O άνθρωπος που οραματίσθηκε και κατάφερε να γεννήσει πόιντερ, σωστά στον τύπο, αλλά και με μεγάλες κυνηγετικές ικανότητες.
Τα πρώτα πόιντερ με την επωνυμία Clastidium, που παρουσιάστηκαν σε αγώνες, διακρίθηκαν και σηματοδότησαν την εκτροφική πορεία αυτής της τόσο σημαντικής επωνυμίας ήταν: Ο CLASTIDIUM CLARK, γεννημένος το 1962, από τον CH.L Florent du Harlay και την Diva del Branderone και η περιβόητη CLASTIDIUM CORA 26η γεννημένη την ίδια χρονιά, κόρη του Flock 12 και της Tana 2 del Marlesco.
Η συνέχεια της εκτροφικής πορείας μεγάλη, με πολύ δυνατούς τραιάλερ που καθιέρωσαν τα CLASTIDIUM πολύ ψηλά στην συνείδηση των κυνόφιλων κυνηγών.
CLASTIDIUM KIFF 1962, CLASTIDIUM ERWIN 1964, CLASTIDIUM ARGO 1964, CLASTIDIUM GARD 1966, ήταν μερικά από αυτά.
Εκτροφέας διορατικός ο F. RAVETTA, εισαγάγει το 1965 από την Δανία τον περίφημο FERREOS TOM, εκτροφής του κ. Sorensen και τον BOGAS TINO, εκτροφής του κ. Hansen.
Τα χρόνια περνάνε και έρχεται το 1968, το οποίο έμελλε να είναι η καθοριστική χρονιά για την πορεία του πόιντερ. Στις 15-01-1968 γεννιέται ο CLASTIDIUM ISLO, ο μεγαλύτερος γενάρχης όλων των εποχών.
Το διάγραμμα που παραθέτω πιο κάτω, δείχνει ξεκάθαρα, πως ό,τι καλό γεννήθηκε από την στιγμή αυτή και μετά, ανήκει στον ISLO. Όλοι οι εκτροφείς στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν το αίμα του. O Pino Dellatorre του εκτροφείου Della Cisa από αυτόν έβγαλε τα περίφημα Κ, (Kempes-Kadar-Kox) και στην συνέχεια τον φοβερό March Della Cisa. Ο Giorgio Guberti με τα Del Vento, αυτόν ζευγάρωσε με την Maja 3 και γεννήθηκε η Olimpiae del Vento, που με την σειρά της έδωσε το αίμα της για να γεννηθεί ο κορυφαίος γεννήτορας του Fauno del Vento. Ο χαρισματικός Ελβετός εκτροφέας J. Bougnion, με την εκτροφή De la Lembaz, στο αίμα του βασίσθηκε για να γεννήσει τον μεγάλο Tibet De la Lembaz. Από το αίμα του επίσης γεννήθηκε η περιβόητη Flora dello Zorino του κ. Falleti, καθώς και η Jiaga di Veronello του κ. Martinelli. Τέλος και ο τελευταίος μεγάλος γεννήτορας, ο Ribot della Noce, έχει γιαγιά την Clastidium FRINE, της οποίας το αίμα είναι γεμάτο από τα γονίδια του ISLO.
Το σημαντικότερο δε όλων, που τον βάφτισε δημιουργό του σύγχρονου πόιντερ είναι ότι, με την χρησιμοποίηση του FEREOS TOM και του CLASTIDIUM ISLO, έδωσε στο πόιντερ την μορφολογία που έχει σήμερα.
Η πορεία όμως δεν σταματάει εδώ. Οι πρωταθλητές γεννιούνται ο ένας μετά τον άλλο. CLASTIDIUM ITA 1968, LAGO-LELLA-LORD-LOTROL 1969.
Και φτάνουμε στον δεύτερο μεγάλο σταθμό των CLASTIDIUM. Στις 6-7-1970 γεννιέται ο CLASTIDIUM MIRCO, γιος του ISLO και της CLASTIDIUM IALA. Ένας γεννήτορας ισάξιος, εάν όχι καλύτερος από τον πατέρα του. Η συνέχεια λαμπρή. Το 1971 γεννιέται ο CLASTIDIUM NORD, το 1973 ο PITER, το 1974 ο RAP, το 1977 ο UNIK, το 1978 ο VADO, το 1978 ο VARDEN και το 1979 ο ZEN.
Και τα επόμενα χρόνια ο κατάλογος είναι γεμάτος, με την CLASTIDIUM HUMBRIA το 1986, CORA το 1983, LORENZ 1988, LAND-MILLER-MILTON-MITTE-MORA το 1989, PUPA το 1992, FAUNO-NORD το 1993, MORO-RHUM το 1995 και BUCK το 1997.
Και η πορεία αυτή φτάνει έως τις μέρες μας. Ο Francesco Ravetta, σε μεγάλη πια ηλικία, κάνοντας πολύ περιορισμένη εκτροφή δείχνει ακόμα δείγματα του ταλέντου του. Τελευταία δημιουργήματα ο CLASTIDIUM, o VERON και ο VINK, που τρέχουν και διακρίνονται στα χέρια του Rudi Lombardi και ο CLASTIDIUM VAREN στα χέρια του κ. Franco Tognotti.
Εμείς λοιπόν οι ποϊντεράδες, χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον άνθρωπο αυτό, για την καθοριστική πρόσφορα του, στην αγαπημένη μας φυλή.

FRANCESCO RAVETTA - ΣΧΟΛΙΟ RODOLFO LOMBARDI
Η συμβολή του Francesco Ravveta και η βοήθεια του εκτροφείου Clastidium για την ιταλική εκτροφή ήταν τεράστια. Έδωσε πολλά άτομα, τα οποία ήταν άριστα μορφολογικά και πολλές γέννες με μεγάλη σημασία για την ίδια την φυλή, οι οποίες βοήθησαν στο να διαμορφωθούν πιο ολοκληρωμένα και πιο ισορροπημένα πόιντερ σε ότι αφορά τον συνδυασμό εργασίας και μορφολογίας.
Η μεγάλη νοοτροπία, η φοβερή απόδοση και η αποτελεσματικότητα, ήταν τα χαρακτηριστικά των πόιντερ Clastidium της παλιάς εποχής, χαρακτηριστικά τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα, ενώ σε αυτά έχουν προστεθεί η τεράστια δύναμη και η θετικότητα. Τα δυο πόιντερ Clastidium των οποίων είμαι εκπαιδευτής σήμερα, είναι σκυλιά που έχουν πολύ καλή νοοτροπία και μεγάλη ευκολία στην συνάντηση και συμπεριφορά με το θήραμα. Είναι παιδιά του Ribot della Noce και της Clastidium Adua, μιας θηλυκιάς που προέρχεται από την παλαιά γραμμή του εκτροφείου του Franco Ravveta. Ως κυναγωγός αρκετών πόιντερ Clastidium, αλλά και ως φίλος του πόιντερ, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον μεγάλο Franco Ravetta για την ανεκτίμητη προσφορά του στην φυλή. 



Συνέντευξη με τον μυθικό εκτροφέα FRANCESCO RAVETTA

Α’ ΜΕΡΟΣ

Του Νίκου Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου