Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ακυρώνεται η απόφαση για το κυνήγι στον Αμβρακικό...

- Η αντίδραση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Τα πάνω- κάτω, σχετικά με το κυνήγι στον Αμβρακικό φέρνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έκοψε σχεδόν εν τη γενέση της, τη χαρά των κυνηγών. Φέτος και μετά από τριετή απαγόρευση η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε υπογράψει απόφαση ώστε να επιτραπεί το κυνήγι σε τμήματα του εθνικού πάρκου, στον Αμβρακικό.
Λίγες μέρες μετά την υπογραφή, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από οικολογικές οργανώσεις και σωματεία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αλλάζει άρδην τα δεδομένα.
Όπως έκανε γνωστό ο Ειδικός Γραμματέας Δασών, συντάχθηκε ήδη έγγραφο του Υπουργείου με το οποίο ανακαλείται η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Να σημειωθεί ότι οι οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και WWF σε κοινή τους επιστολή τους ζητούσαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το καθεστώς προστασίας να παραμείνει σύννομο με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας.
Λίγες ώρες αργότερα ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου, δήλωνε ότι με την υπογραφή του σχετικού εγγράφου, το θέμα είναι πλέον λήξαν.
Θέση πολλών ήταν πως η νόμιμη θήρα θα πατάξει την λαθροθηρία. Στο στόχαστρο των λαθροθήρων είναι σε μόνιμη βάση το προστατευόμενο είδος της βαλτόπαπιας. Μάλιστα υπήρξαν και συγκεκριμένες καταγγελίες ότι τα θηράματα καταλήγουν σε ταβέρνες της περιοχής, όπου πωλούνται πανάκριβα ως εκλεκτά εδέσματα.
Η πραγματικότητα δείχνει πως από το 1990 οπότε απαγορεύτηκε η θήρα στον Αμβρακικό, οι αρμόδιες για τη φύλαξη υπηρεσίες δεν έχουν επιδείξει επαρκή πολιτική βούληση για την πάταξη του εκτεταμένου φαινομένου της λαθροθηρίας.
Ο Αμβρακικός, αν και έχει χαρακτηριστεί ως διεθνούς σημασίας από τη Σύμβαση Ραμσάρ, έχει περιληφθεί από το 1990 στον Κατάλογο του Μοντρέ (δηλαδή τη μαύρη λίστα της Σύμβασης) εξαιτίας των ανεξέλεγκτων δραστηριοτήτων και την απουσία σωστής διαχείρισης. Ίσως είναι καιρός για μέτρα! Η αντίδραση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας
Η στάση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, η οποία επικροτεί την απόφαση της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εμφανίζεται βέβαιη για την δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση σημειώνεται:
Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη έκπληξη τις τελευταίες ημέρες τη συζήτηση που αναπτύσσεται γύρω από την άσκηση της θήρας στον Αμβρακικό, με αφορμή την απόφαση που υπέγραψε η Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας Δημ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα, με την οποία ρυθμίζει το κυνήγι στη Ζώνη Α του υγροβιότοπου.
Το Δ.Σ της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου από καιρό είχε επισημάνει την αναγκαιότητα άρσης της απαγόρευσης άσκησης της θήρας, μετά και το πέρας της τριετούς καθολικής απαγόρευσης τον Μάρτιο του 2011.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Ε’ ΚΟΗ με εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις προσέγγισε το θέμα της άσκησης θήρας στον υγροβιότοπο, χωρίς κραυγές απόγνωσης και μεγαλόστομες διακηρύξεις, καταθέτοντας τις προτάσεις της και αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που της αναλογεί, ώστε να ενεργήσει ανάλογα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων υπάρχουν, ειδικά ως προς τα μεμονωμένα και καταδικαστέα από το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας, κρούσματα λαθροθηρίας.
Η απόφαση που υπέγραψε η κα Γεωργακοπούλου υπακούει στις σύγχρονες κατευθύνσεις της άσκησης θήρας, ικανοποιεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, που έχει εκφραστεί πολλάκις υπέρ της δραστηριότητας αυτής, με όρους, κανόνες και προϋποθέσεις και λαμβάνει υπόψιν τις αντίστοιχες θετικές εισηγήσεις όλων των Δήμων της περιοχής, των τοπικών κοινοτήτων και των αρμόδιων γραφείων των Διευθύνσεων Δασών Πρέβεζας και Άρτας.
Αντιλαμβανόμαστε την αιτία, αλλά και τον σκοπό για τον οποίο εκφράζονται από την πρώτη στιγμή, αντίθετες απόψεις και καταγγέλλεται η εν λόγω απόφαση από εκείνους που θεωρούν αποκλειστικό προνόμιο τη διαχείριση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και το οικοσύστημα του Αμβρακικού. Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει αυτή η γενικευμένη αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών και ορισμένων που δεν είχαν και δεν έχουν ασχοληθεί ουδέποτε με τον Αμβρακικό, είναι προφανείς.
Αδυνατούμε ωστόσο να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα των τοποθετήσεων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΚΑ, που ζητούν την ανάκληση της απόφασης αυτής, θεωρώντας μάλιστα πως το θέμα είναι λήξαν.
Για όσους τυχόν δε γνωρίζουν ή εμφανίζονται να εκφράζουν άλλη άποψη, να σημειώσουμε, ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ως εκ τούτου η λήψη της απόφασης είναι απολύτως νόμιμη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και σύμφωνη με την υπάρχουσα κατάσταση και την δυνατότητα άσκησης της θήρας στον Αμβρακικό και όχι με την «εικονική πραγματικότητα» που επιχειρούν κάποιοι να δημιουργήσουν για μία ακόμη φορά.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τελούμε εν αναμονή της δημοσίευσης της απόφασης αυτής στο ΦΕΚ και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας, ότι θα είμαστε οι πρώτοι, που θα αναλάβουμε την ευθύνη για την πιστή εφαρμογή της

http://www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου