Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Στη... Μέκκα των πόιντερ και σέττερ...

Το Campo Felice είναι μια μεγάλη γιορτή για Πόιντερ και Αγγλικά Σέττερ. Ο Ομιλος Πόιντερ της Ιταλίας και ο Οργανισμός των (τεσσάρων) Σέττερ διοργανώνουν κάθε Ιούλιο την πιο σημαντική τους εκδήλωση με την οποία θεωρητικά κλείνει η αγωνιστική χρονιά.



Στιγμιότυπο από την παρουσίαση των καλύτερων... Scuderie (ομάδων) του 2010.
Βέβαια, στην Ιταλία ποτέ δεν σταματάνε οι Αγώνες αλλά απλώς το σημειώνουμε ως μια κομβική εκδήλωση. Εκεί λοιπόν στα ορεινά λιβάδια του Campo Felice και σε υψόμετρο σχεδόν 2.000 μέτρων, χιλιάδες φίλοι των Πόιντερ και των Αγγλικών Σέττερ μαζεύονται για να υμνήσουν και να βραβεύσουν τους καλύτερους σκύλους της χρονιάς. Κάπελα και βραβεία απονέμονται, φωτογραφίες βγαίνουν, δουλειές κλείνονται, φίλοι ανταμώνουν και σούπερ σκύλοι παρουσιάζονται.
Δεν θα μπορούσε μια τέτοια εκδήλωση να μείνει μόνο στις φωτογραφίες και στις βραβεύσεις. Το... μενού περιλαμβάνει και κάποιους αγώνες που κυριολεκτικά καθηλώνουν τον θεατή. Φέτος παρακολουθήσαμε έναν σπέσιαλ αγώνα για τα "Εξαίρετα" Πόιντερ και τον σούπερ αγώνα των δέκα ζευγαριών.Τα (θεωρητικά) δέκα καλύτερα Πόιντερ τρέχουν σε ζευγάρια με τα αντίστοιχα δέκα καλύτερα Αγγλικά Σέττερ. Πανδαισία!
Ομως μόνο για όσους μπορούν να την κατανοήσουν. Σούπερ εκπαίδευση, σούπερ ταχύτητες, σούπερ διαδρομές, σούπερ στυλ και σούπερ φέρμες. Και όλα αυτά με θήραμα το ταπεινό στημένο ήμερο ορτύκι! Και μη φανταστείτε ότι αυτοί οι σκύλοι κατέχουν μόνο αυτό το "θήραμα". Σχεδόν όλοι οι σκύλοι που συμμετέχουν είναι ήδη πρωταθλητές στις καμπίσιες και στη "Μεγάλη Ερευνα", ενώ κάμποσοι από αυτούς είναι ήδη πρωταθλητές Ευρώπης.
Τα αποτελέσματα και η κατάταξη ίσως να μην έχουν και τόση σημασία μια και όλοι σχεδόν οι σκύλοι πέταγαν... φωτιές!
Τα άλογα ως... μεζές
Εκατοντάδες είναι τα ημιαδέσποτα άλογα που βόσκουν στα ορεινά λιβάδια των Απεννίνων και του Campo Felice. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα διέκοπταν τον αγώνα σαν να μην τρέχει τίποτε. Αλλωστε στα δικά τους... τερέν είχαν μπει οι παρείσακτοι. Αυτά λοιπόν τα άλογα δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας "άγρια" άλογα που συναντάμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και τα οποία περιήλθαν σε αχρηστία και πλέον αναπαράγονται και πληθύνονται ελεύθερα στη φύση. Στην Ιταλία λοιπόν, όπως μας είπαν, τα περισσότερα από αυτά τα άλογα είναι σαν τα μοσχάρια... ελευθέρας βοσκής. Εχουν ιδιοκτήτη ο οποίος όποτε έρθει ο καιρός... σφάζει και πουλάει. Και για όσους δεν κατάλαβαν, απλώς να σημειώσουμε ότι στην Ιταλία τα άλογα τρώγονται από ανθρώπους και σαρκοφάγα. Μάλιστα κάποιες σκυλοτροφές περιέχουν κρέας αλόγου, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινό για τους σκύλους. Μελαγχολήσαμε όμως όταν αντικρίσαμε ό,τι είχε απομείνει από το μισοφαγωμένο κουφάρι ενός νεογέννητου πουλαριού. Είχε κατασπαραχτεί το προηγούμενο βράδυ από λύκους! Ναι όσο και αν φαίνεται περίεργο, έχει και η Ιταλία λύκους. Απέννινα είναι αυτά. Τα χιλιάδες πρόβατα που ζουν στις πλαγιές τους, όπως και τα εκατοντάδες άλογα μπορούν να θρέψουν τους λίγους λύκους αυτών των ξακουστών βουνών.


Ο Paris και η Elena Escini με το νέο ταλέντο, τον Alessantro του Βασίλη Σακαντάνη.
Τα Ιρλανδικά και τα Γκόρντον
Μπορεί στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, τα Γκόρντον και τα Ιρλανδικά να είναι πολύ λιγότερα σε αριθμό αλλά δεν είναι ανύπαρκτα. Στα γενεαλογικά βιβλία της γειτονικής χώρας εγγράφονται κάθε χρόνο μερικές εκατοντάδες νέα κουτάβια από τις δύο φυλές, όμως, όπως διαπιστώσαμε, και στο Campo Felice αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστή κατηγορία σκύλων φέρμας. Ναι μεν παρουσιάστηκαν, φωτογραφήθηκαν και βραβεύτηκαν οι σκύλοι που είχαν επιλεγεί σε εθνικές ομάδες, όμως ούτε ένας εκπρόσωπος αυτών των φυλών δεν έλαβε μέρος στους αγώνες που παρακολουθήσαμε ενώ δεν είδαμε να διοργανώνεται κάποιος ειδικός αγώνας.
Προφανώς και στην Ιταλία όπως και στην Ελλάδα αυτές οι φυλές θεωρούνται... παρακατιανές σε επίπεδο αγώνων. Και αυτή η τάση είναι ολοφάνερο ότι έχει εξαχθεί (από την Ιταλία) και στην Ελλάδα και είναι κάτι που επιβεβαιώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο "Μέγα διήμερο" που είχε οργανώσει ο ΟΚΑΔΕ στη Θεσσαλονίκη και υποτίθεται ότι ήταν αφιερωμένο σε αυτές τις δύο φυλές. Ομως όπως αποδείχθηκε ήταν μια... μπαρούφα.
Η απουσία του Oscar
Φέτος το Campo Felice ήταν μελαγχολικό. Ο μεγάλος Oscar Monaco απουσίαζε. Ταξίδεψε για τα τερέν του ουρανού για να βρεθεί κοντά στους άλλους μεγάλους της ιταλικής κυνοφιλίας. τον Francini, τον Ammanati και τoν Zironi. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο μικρότερος αδερφός του μεγάλου απόντα απένειμε το τρόπαιο "Oscar Monaco" στον παθιασμένο ιδιοκτήτη και κυναγωγό Paolo Escudero για τη νίκη του σκύλου του "Rapace del Sole".
Το περσινό Campo Felice ήταν το τελευταίο για τον αξέχαστο Oscar στο οποίο ήταν κριτής του αγώνα των πόιντερ μαζί με τον δικό μας Γιάννη Φουτρή. Καλό ταξίδι Oscar...
Scuderie 2010
Ο Ιταλικός Όμιλος του Πόιντερ βράβευσε και φέτος τα καλύτερα... καμιόνια. Για μία ακόμα χρόνια καλύτερη ομάδα Πόιντερ αναδείχθηκε αυτή του Stefano Girandola που κατέκτησε την πρώτη θέση με 571 βαθμούς στη Μεγάλη Ερευνα. Τα 14 πόιντερ που παρουσίασε στα τερέν όλης της Ευρώπης απέδωσαν δεκάδες "εξαίρετος", Cact & Cacit Κορυφαίος σκύλος η δις Πρωταθλήτρια Ευρώπης Gilda del Sargiadae που έχει ιδιοκτήτη τον Claudio Macciavelli. Δεύτερη καλύτερη ομάδα αυτή του Εrnesto Pezzota ενώ ανάμεσα στους βραβευθέντες είναι και ο... δικός μας Paris Eschini. Στην "Ερευνα Κυνηγίου" καλύτερη ομάδα ήταν αυτή του Giuliano Ferrari με έξι πόιντερ και 364 βαθμούς. Οσο για το "Πρακτικό Κυνήγι" απλά δεν υπάρχει! Ισως τώρα μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί ο ΟΚΑΔΕ κατάργησε τους αγώνες; Πρακτικού Κυνηγίου στις καμπίσιες του Λαγκαδά. Οσο για αγώνες σε ορτύκια αυτή έχουν καταργηθεί εδώ και μια δεκαετία...
Οσα σημειώσαμε
Εντυπωσιακές ήταν οι απουσίες σε σχέση με την περσινή διοργάνωση σε επίπεδο κυναγωγών. Δεν παρουσίασαν σκύλους για διάφορους λόγους οι Simeons, Taccon, Cantoni, Skipioni κ.λπ. και αυτό όμως είναι κάτι που συζητήθηκε...
Απόντες όμως ήταν φέτος και οι Ελληνες επισκέπτες. Είδαμε μόνο τον Νίκο Νικολάου από το... μεγαλύτερο (ή καλύτερο;) περιοδικό της Ευρώπης και τον γνωστό κυνόφιλο γιατρό Απόστολο Αποστολάτο.
Για μία ακόμα φορά οι Ιταλοί διοργανωτές μας επέτρεψαν (και μας διευκόλυναν) στη χωρίς όρους μαγνητοσκόπηση των αγώνων όπως και πέρσι.
Μάλιστα μας προσκάλεσαν να πάμε να βιντεοσκοπήσουμε και άλλες εκδηλώσεις τους αναλαμβάνοντας οποιοδήποτε κόστος! Την προβολή ουδείς εμίσησε... Μόνο κάποια εγχώρια κολλημένα μυαλά!
Είμαστε βέβαιοι ότι η επόμενη ταινία του Νάσου Φωτακόπουλου θα είναι εξαιρετική όπως και αυτή που κυκλοφορεί τώρα στα περίπτερα και παρουσιάζει τους περσινούς αγώνες του Campo Felice.
Οταν τελείωσε η εκδήλωση, τίποτε δεν θύμιζε ότι εκεί υπήρχαν πριν από μερικές ώρες κάποιες χιλιάδες άνθρωποι. Οι διοργανωτές μάζεψαν και το τελευταίο σκουπιδάκι που έχει παραπέσει.
Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος παρακολουθήσει μία φορά το Campo Felice θα ζηλέψει και θα του μπουν ιδέες για μια ανάλογη διοργάνωση (τηρουμένων των αναλογιών) στην Ελλάδα. Λέτε...
Νίκος Φωτακόπουλος
fotako@pegasus.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος & Νάσος Φωτακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου