Η λεϊσμανίαση προβληματίζει εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες και έχει στερήσει από πολλούς κυνηγούς και κυνόφιλους τούς πιστούς τους τετράποδους φίλους.
Η είδηση όμως της κυκλοφορίας εμβολίου για πρώτη φορά στην Ευρώπη αλλάζει τα δεδομένα. Το θέμα είναι πόσο! Tων Θεανώς Καρούτα, Ειρήνης Φ. Κουτσαύτη
Kάντε λίγη υπομονή. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι οι πωλήσεις του εμβολίου θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιανουαρίου, μας δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Virbac Hellas, κ. Σάββας Μούζουρας, στην ερώτησή μας για το πότε έρχεται επιτέλους το CaniLeish στην Ελλάδα, το πρώτο εγκεκριμένο στην Ευρώπη εμβόλιο που υπόσχεται τη δημιουργία μιας προστατευτικής ασπίδας κατά του Καλααζάρ.
Γιατί όμως έχει καθυστερήσει τόσο πολύ να φτάσει στη χώρα μας, μιας που στην Πορτογαλία κυκλοφορεί από τον Μάιο και στη Γαλλία από τον Σεπτέμβριο; «Ο λόγος που δεν κυκλοφόρησε μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είναι το θέμα της κάλυψης των αναγκών της ζήτησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οπότε ιεραρχήσαμε τις τοποθετήσεις της αγοράς με βάση τη δυνατότητα παραγωγής που είχαμε. Αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει η κατασκευή του νέου εργοστασίου στη Γαλλία, που θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο συγκεκριμένο εμβόλιο. Επομένως ξεκινάμε σύντομα, με πολλή χαρά, την τοποθέτηση του προϊόντος στην αγορά», τόνισε ο ίδιος.
Πόσο θα κοστίζει;
Στην ερώτηση που κάναμε στον κ. Μούζουρα για το κόστος του εμβολίου, δεν λάβαμε ακριβή απάντηση, μιας που κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. «Αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι θα βρίσκεται οικονομικά στα ίδια επίπεδα με τις χώρες όπου έχει ήδη κυκλοφορήσει. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά πρωτοποριακό προϊόν. Είναι η πρώτη φορά γενικά στην Ιατρική που έχουμε ένα εμβόλιο έναντι ενός παρασίτου, ενός πολυκυτταρικού οργανισμού, κάτι που απαίτησε μια έρευνα 20 ετών και που ως τεχνική μπορεί να μας δώσει και εμβόλια κατά των παρασίτων του ανθρώπινου οργανισμού. Θα είναι σε μια πολύ προσιτή τιμή, αν σκεφτεί κανείς το κόστος θεραπείας που γίνεται σήμερα στα πάσχοντα σκυλιά, αλλά κι αν αναλογιστεί την αποτελεσματικότητα που θα έχει το εμβόλιο όσον αφορά στην προστασία έναντι της νόσου. Σίγουρα όμως θα είναι πιο ακριβό σε σχέση με τα σημερινά εμβόλια που όλοι γνωρίζουμε», τόνισε ο γενικός διευθυντής.
Εμείς ψάξαμε να βρούμε τις τιμές στη Γαλλία και την Πορτογαλία. Με κάθε επιφύλαξη, σας αναφέρουμε ότι βρήκαμε τιμές που αναλογούν σε περίπου 50 €/δόση.
Κτη νιατρικά : τζίροι πο λλών δισ.
Σύμφωνα με τον κ. Σουρίνα, «θα γίνει “παγκόσμι- ος πόλεμος” στο χώρο της βιομηχανίας κτηνιατρι- κών φαρμάκων με αυτό το εμβόλιο. Τα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά σήμερα για την αντι- μετώπιση της λεϊσμανίασης, κολάρα, αμπούλες, αντιπαρασιτικά, αλλά και η υπάρχουσα θεραπεία, τινάσσονται στον αέρα στην περίπτωση που απο- δειχθεί πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό. Βέ- βαια το κατά πόσο θα πουλήσει το εμβόλιο έχει να κάνει με το τι μπορεί να εγγυηθεί η εταιρία για αυτό, όμως το ποσοστό που αποτελεσματικότη- τας που δίνουν είναι το 98%, με το υπόλοιπο 2% τι γίνεται;». Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι η ευρωπα- ϊκή αγορά κτηνιατρικών προϊόντων για ζώα συντροφιάς κατά το έτος 2009 ήταν 3,2 δισε- κατομμύρια δολάρια με αυξητικές τάσεις. Πα- γκοσμίως, η αγορά κτηνιατρικών προϊόντων για ζώα όλων των κατηγοριών (παραγωγής και συντροφιάς) έφτασε το αστρονομικό πο- σόν των 18,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σίγουρα είναι μια από τις γοργά ανερχόμενες βιομηχανίες, όπως βέβαια και η αντίστοιχη για τα ανθρώπινα φάρμακα. Οπως χαρακτηριστι- κά μας είπε και ο κ. Μούζουρας, το ρίξιμο του CaniLeish στην αγορά εκτόξευσε στο διπλάσιο την αξία της μετοχής της εταιρίας!
Η ιστορία του CaniLeish
Το εμβόλιο CaniLeish ακούστηκε για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη στις αρχές του 2011 όταν πήρε άδεια κυκλοφορίας από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Eνωσης (αναλυτικά είχαμε γράψει και εμείς στο τεύχος 88 τού ?Τύπος Κυνήγι?), δημιουργώντας έντονες συζητήσεις και ταυτόχρονα δίνοντας πολλές ελπίδες σε κτηνιάτρους, εκτροφείς και φυσικά κυνηγούς. Ετσι για πρώτη φορά στα χρονικά, η οριστική λύση στο Καλααζάρ φαίνεται κοντά. Υπάρχουν, όμως, ακόμη αρκετές απορίες και προβληματισμοί που για να λυθούν θα πρέπει να περιμένουμε την κυκλοφορία του εμβολίου και στην ελληνική αγορά.
Το καινοτόμο εμβόλιο περιέχει πρωτεΐνες που εκκρίνει το παράσιτο πρωτόζωο Leishmania infantum και σκοπός του είναι να μειώσει τις πιθανότητες να παρουσιάσει ο σκύλος την ασθένεια. Το εμβόλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Δημόσια Εκθεση Αξιολόγησης, γίνεται σε σκυλιά μικρής ηλικίας (από τον 6ο μήνα), σε τρεις δόσεις, με διάστημα 3 εβδομάδων η μία με την άλλη, και μία επαναληπτική κάθε χρόνο.
Το εμβόλιο περιέχει, όπως είπαμε, πρωτεΐνες από το παράσιτο και όταν εισέλθει στον οργανισμό του σκύλου ?διδάσκει? στο ανοσοποιητικό σύστημα την παραγωγή αντισωμάτων ενάντια στο παράσιτο. Ετσι, λοιπόν, αν κάποια στιγμή το ζώο εκτεθεί σε αυτό, ο οργανισμός του θα είναι προετοιμασμένος να αντιδράσει. Οι eπιστήμονες που κατασκεύασαν το εμβόλιο προσέθεσαν έναν ?ανοσοενισχυτικό παράγοντα? εκχύλισμα από το φυτό Quillaja saponaria, που είναι γνωστό για τις ανοσοδιεγερτικές του ιδιότητες.
Εμείς μιλήσαμε με τον κτηνίατρo κ. Ιβάν Σουρίνα, ο οποίος μας επεσήμανε πρωτίστως ότι αυτά που θα κρατήσουν υγιή το σκύλο μας είναι η τακτική ιατρική παρακολούθηση και η σωστή θεραπευτική αγωγή χωρίς παρεκκλίσεις. «Εμβόλιο σημαίνει πρόληψη! Χορηγούμε στα σκυλιά μας το CaniLeish με σκοπό να μη νοσήσουν, να μη μολυνθούν από το πρωτόζωο της Leishmania infantum. Το θέμα με το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως και με όλα, είναι πως δεν καλύπτει 100%, κάτι που απέδειξαν και οι μελέτες της ομάδας που το έφτιαξε. Το δείγμα στο οποίο έγιναν οι δοκιμές για την παραγωγή και αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν σχετικά μικρό και, αν λάβουμε υπόψη και τη μικρή διάρκειa που πραγματοποιούνται οι δοκιμές, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμa για απόλυτα μακροπρόθεσμη δραστικότητα αυτό θα το κάνουμε μετά από 4-5 χρόνια».
Η διαδικασία κατασκευής του εμβολίου, συνέχισε ο κτηνίατρος, είναιαπόλυτα λογική. «Αρχικά, δεν έχουμε το ίδιο το παράσιτο, έχουμε τηn πρωτεΐνη του, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί μόλυνση από το εμβόλιο. Με την προσθήκη του εκχυλίσματος του φυτού έχουμε και τη σίγουρη δημιουργία αντισωμάτων, όχι αυτά που κυκλοφορούν στο αίμα και ουσιαστικά δεν θεραπεύουν την αρρώστια, αντίθετα δημιουργούνται τα λεμφοκύτταρα Τ που υπάρχουν στους ιστούς των λεμφαδένων, εκεί ακριβώς όπου χτυπάει το παράσιτο».
Οι δοκι μές
Η επιστημονική ομάδα που δημιούργησε το εμ- βόλιο, αξιολόγησε τη δραστικότητα του φαρμά- κου, μέσω δοκιμών σε 3 περιοχές στη Λεκάνη της Μεσογείου που εμφανίζουν υψηλό ενδημικό δείκτη, τη Νάπολη της Ιταλίας, τη Βαρκελόνη και την Ιμπιζα της Ισπανίας. Οι δοκιμές ήταν πολ- λών σταδίων. Ενδεικτικά μία από αυτές έγινε σε Μπιγκλ 5 έως 9 μηνών, που είχαν εξεταστεί και βρεθεί αρνητικά στη λεϊσμανίαση. Τα σκυλιά χω- ρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία εμβολιάστηκε και δεύτερη όχι, και μετά τα σκυλιά εκτέθηκαν στο περιβάλλον σε περιοχές με έξαρση λεϊσμανίασης. Μια άλλη έρευνα έγινε σε 221 ζώα, ηλικίας από 6 μηνών έως 12 ετών, από 23 περιοχές στην Ιταλία και 12 στη Γαλλία. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν σε πρώ- το στάδιο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Οι ερευνητές διαπίστω- σαν ότι τα εμβολιασμένα σκυλιά στο μεγαλύτε- ρο ποσοστό τους δεν μολύνθηκαν και δεν πα- ρουσίασαν συμπτώματα. Στο μικρό ποσοστό των σκύλων που μολύνθηκαν παρά τον εμβολια- σμό, η συνέχιση της θεραπείας δεν έδειξε να έχει όφελος.
Στην ελληνική πραγματικότητα
Ενας κυνηγός που έχει τέσσερα, πέντε ή δέκα σκυλιά «αντέχει» να τα εμβολιάσει;
«Το κόστος του εμβολίου υπολογίζω ότι θα είναι γύρω στα 50 με 60 ευρώ», μας είπε ο κ. Σουρίνα. «Το θέμα είναι ότι, αν είναι 100% αποτελεσματικό, οι περισσότεροι θα σπεύσουν να το κάνουν, ανεξαρτήτως κόστους. Ομως, αν υπάρχουν περιθώρια να νοσήσει το σκυλί, ένας κυνηγός δεν θα δώσει 50 ευρώ τη δόση, συν το κόστος της επίσκεψης, για καθένα από τα σκυλιά του. Για να γίνει ένα ανταγωνιστικό προϊόν θα πρέπει να κοστίζει συνολικά λιγότερο απ’ ό,τι κάποιο άλλο που χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό. Τα αντιπαρασιτικά κολάρα, για παράδειγμα, που ο κυνηγός θα αγοράσει 2 φορές το χρόνο, είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 98%, όσο και το CaniLeish».
Τι μας είπε όμως ο κτηνίατρος για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργήσουν ο κυνηγός και ο κυνόφιλος;
«Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων αυτή την εποχή της κρίσης κάνουν περικοπές ακόμα και στα βασικά φάρμακα ή στις επισκέψεις στον κτηνίατρο. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όλοι είναι ότι είναι αυθαίρετο να αγοράζουν ένα εμβόλιο από το φαρμακείο και να το κάνουν μόνοι τους για να γλιτώσουν έξοδα. Τις περισσότερες φορές γίνονται λάθη που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Με τη λεϊσμανίαση, για παράδειγμα, ο ανακριβής και άτακτος εμβολιασμός θα μπορούσε να κάνει το πρωτόζωο ανθεκτικό στο εμβόλιο.
Ο ιδιοκτήτης που θα αποφασίσει να κάνει το εμβόλιο οπωσδήποτε θα κάνει πρώτα αιματολογικές εξετάσεις για να βεβαιώσει ότι το σκυλί δεν πάσχει ήδη από Καλααζάρ.
Αν έχει πολλά σκυλιά και δεν είναι συμφέρον οικονομικά, ας κάνει εξετάσεις σε δύο τυχαία. Αν βρεθούν θετικά, τότε μπορεί να προβεί στην εξέταση των υπολοίπων. Τα σκυλιά που έχουν προσβληθεί από Καλααζάρ, ακόμα και αν δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα για αρκετά χρόνια, δεν υπάρχει νόημα να εμβολιαστούν, γιατί ο οργανισμός έχει ήδη εκτεθεί στο πρωτόζωο και άρα δεν θα αναπτύξει τα επιθυμητά αντισώματα. Αρα καταλήγουμε στο εξής:
εξέταση αίματος υποχρεωτικά, συχνή κτηνιατρική παρακολούθηση και ενημέρωση, αλλιώς κάνουμε μισή δουλειά».
ΠΗΓΗ: ΕΝΘΕΤΟ ΚΥΝΗΓΙ Ε ΤΥΠΟΥ
Η είδηση όμως της κυκλοφορίας εμβολίου για πρώτη φορά στην Ευρώπη αλλάζει τα δεδομένα. Το θέμα είναι πόσο! Tων Θεανώς Καρούτα, Ειρήνης Φ. Κουτσαύτη
Kάντε λίγη υπομονή. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι οι πωλήσεις του εμβολίου θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιανουαρίου, μας δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Virbac Hellas, κ. Σάββας Μούζουρας, στην ερώτησή μας για το πότε έρχεται επιτέλους το CaniLeish στην Ελλάδα, το πρώτο εγκεκριμένο στην Ευρώπη εμβόλιο που υπόσχεται τη δημιουργία μιας προστατευτικής ασπίδας κατά του Καλααζάρ.
Γιατί όμως έχει καθυστερήσει τόσο πολύ να φτάσει στη χώρα μας, μιας που στην Πορτογαλία κυκλοφορεί από τον Μάιο και στη Γαλλία από τον Σεπτέμβριο; «Ο λόγος που δεν κυκλοφόρησε μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είναι το θέμα της κάλυψης των αναγκών της ζήτησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οπότε ιεραρχήσαμε τις τοποθετήσεις της αγοράς με βάση τη δυνατότητα παραγωγής που είχαμε. Αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει η κατασκευή του νέου εργοστασίου στη Γαλλία, που θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο συγκεκριμένο εμβόλιο. Επομένως ξεκινάμε σύντομα, με πολλή χαρά, την τοποθέτηση του προϊόντος στην αγορά», τόνισε ο ίδιος.
Πόσο θα κοστίζει;
Στην ερώτηση που κάναμε στον κ. Μούζουρα για το κόστος του εμβολίου, δεν λάβαμε ακριβή απάντηση, μιας που κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. «Αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι θα βρίσκεται οικονομικά στα ίδια επίπεδα με τις χώρες όπου έχει ήδη κυκλοφορήσει. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά πρωτοποριακό προϊόν. Είναι η πρώτη φορά γενικά στην Ιατρική που έχουμε ένα εμβόλιο έναντι ενός παρασίτου, ενός πολυκυτταρικού οργανισμού, κάτι που απαίτησε μια έρευνα 20 ετών και που ως τεχνική μπορεί να μας δώσει και εμβόλια κατά των παρασίτων του ανθρώπινου οργανισμού. Θα είναι σε μια πολύ προσιτή τιμή, αν σκεφτεί κανείς το κόστος θεραπείας που γίνεται σήμερα στα πάσχοντα σκυλιά, αλλά κι αν αναλογιστεί την αποτελεσματικότητα που θα έχει το εμβόλιο όσον αφορά στην προστασία έναντι της νόσου. Σίγουρα όμως θα είναι πιο ακριβό σε σχέση με τα σημερινά εμβόλια που όλοι γνωρίζουμε», τόνισε ο γενικός διευθυντής.
Εμείς ψάξαμε να βρούμε τις τιμές στη Γαλλία και την Πορτογαλία. Με κάθε επιφύλαξη, σας αναφέρουμε ότι βρήκαμε τιμές που αναλογούν σε περίπου 50 €/δόση.
Κτη νιατρικά : τζίροι πο λλών δισ.
Σύμφωνα με τον κ. Σουρίνα, «θα γίνει “παγκόσμι- ος πόλεμος” στο χώρο της βιομηχανίας κτηνιατρι- κών φαρμάκων με αυτό το εμβόλιο. Τα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά σήμερα για την αντι- μετώπιση της λεϊσμανίασης, κολάρα, αμπούλες, αντιπαρασιτικά, αλλά και η υπάρχουσα θεραπεία, τινάσσονται στον αέρα στην περίπτωση που απο- δειχθεί πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό. Βέ- βαια το κατά πόσο θα πουλήσει το εμβόλιο έχει να κάνει με το τι μπορεί να εγγυηθεί η εταιρία για αυτό, όμως το ποσοστό που αποτελεσματικότη- τας που δίνουν είναι το 98%, με το υπόλοιπο 2% τι γίνεται;». Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι η ευρωπα- ϊκή αγορά κτηνιατρικών προϊόντων για ζώα συντροφιάς κατά το έτος 2009 ήταν 3,2 δισε- κατομμύρια δολάρια με αυξητικές τάσεις. Πα- γκοσμίως, η αγορά κτηνιατρικών προϊόντων για ζώα όλων των κατηγοριών (παραγωγής και συντροφιάς) έφτασε το αστρονομικό πο- σόν των 18,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σίγουρα είναι μια από τις γοργά ανερχόμενες βιομηχανίες, όπως βέβαια και η αντίστοιχη για τα ανθρώπινα φάρμακα. Οπως χαρακτηριστι- κά μας είπε και ο κ. Μούζουρας, το ρίξιμο του CaniLeish στην αγορά εκτόξευσε στο διπλάσιο την αξία της μετοχής της εταιρίας!
Η ιστορία του CaniLeish
Το εμβόλιο CaniLeish ακούστηκε για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη στις αρχές του 2011 όταν πήρε άδεια κυκλοφορίας από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Eνωσης (αναλυτικά είχαμε γράψει και εμείς στο τεύχος 88 τού ?Τύπος Κυνήγι?), δημιουργώντας έντονες συζητήσεις και ταυτόχρονα δίνοντας πολλές ελπίδες σε κτηνιάτρους, εκτροφείς και φυσικά κυνηγούς. Ετσι για πρώτη φορά στα χρονικά, η οριστική λύση στο Καλααζάρ φαίνεται κοντά. Υπάρχουν, όμως, ακόμη αρκετές απορίες και προβληματισμοί που για να λυθούν θα πρέπει να περιμένουμε την κυκλοφορία του εμβολίου και στην ελληνική αγορά.
Το καινοτόμο εμβόλιο περιέχει πρωτεΐνες που εκκρίνει το παράσιτο πρωτόζωο Leishmania infantum και σκοπός του είναι να μειώσει τις πιθανότητες να παρουσιάσει ο σκύλος την ασθένεια. Το εμβόλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Δημόσια Εκθεση Αξιολόγησης, γίνεται σε σκυλιά μικρής ηλικίας (από τον 6ο μήνα), σε τρεις δόσεις, με διάστημα 3 εβδομάδων η μία με την άλλη, και μία επαναληπτική κάθε χρόνο.
Το εμβόλιο περιέχει, όπως είπαμε, πρωτεΐνες από το παράσιτο και όταν εισέλθει στον οργανισμό του σκύλου ?διδάσκει? στο ανοσοποιητικό σύστημα την παραγωγή αντισωμάτων ενάντια στο παράσιτο. Ετσι, λοιπόν, αν κάποια στιγμή το ζώο εκτεθεί σε αυτό, ο οργανισμός του θα είναι προετοιμασμένος να αντιδράσει. Οι eπιστήμονες που κατασκεύασαν το εμβόλιο προσέθεσαν έναν ?ανοσοενισχυτικό παράγοντα? εκχύλισμα από το φυτό Quillaja saponaria, που είναι γνωστό για τις ανοσοδιεγερτικές του ιδιότητες.
Εμείς μιλήσαμε με τον κτηνίατρo κ. Ιβάν Σουρίνα, ο οποίος μας επεσήμανε πρωτίστως ότι αυτά που θα κρατήσουν υγιή το σκύλο μας είναι η τακτική ιατρική παρακολούθηση και η σωστή θεραπευτική αγωγή χωρίς παρεκκλίσεις. «Εμβόλιο σημαίνει πρόληψη! Χορηγούμε στα σκυλιά μας το CaniLeish με σκοπό να μη νοσήσουν, να μη μολυνθούν από το πρωτόζωο της Leishmania infantum. Το θέμα με το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως και με όλα, είναι πως δεν καλύπτει 100%, κάτι που απέδειξαν και οι μελέτες της ομάδας που το έφτιαξε. Το δείγμα στο οποίο έγιναν οι δοκιμές για την παραγωγή και αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν σχετικά μικρό και, αν λάβουμε υπόψη και τη μικρή διάρκειa που πραγματοποιούνται οι δοκιμές, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμa για απόλυτα μακροπρόθεσμη δραστικότητα αυτό θα το κάνουμε μετά από 4-5 χρόνια».
Η διαδικασία κατασκευής του εμβολίου, συνέχισε ο κτηνίατρος, είναιαπόλυτα λογική. «Αρχικά, δεν έχουμε το ίδιο το παράσιτο, έχουμε τηn πρωτεΐνη του, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί μόλυνση από το εμβόλιο. Με την προσθήκη του εκχυλίσματος του φυτού έχουμε και τη σίγουρη δημιουργία αντισωμάτων, όχι αυτά που κυκλοφορούν στο αίμα και ουσιαστικά δεν θεραπεύουν την αρρώστια, αντίθετα δημιουργούνται τα λεμφοκύτταρα Τ που υπάρχουν στους ιστούς των λεμφαδένων, εκεί ακριβώς όπου χτυπάει το παράσιτο».
Οι δοκι μές
Η επιστημονική ομάδα που δημιούργησε το εμ- βόλιο, αξιολόγησε τη δραστικότητα του φαρμά- κου, μέσω δοκιμών σε 3 περιοχές στη Λεκάνη της Μεσογείου που εμφανίζουν υψηλό ενδημικό δείκτη, τη Νάπολη της Ιταλίας, τη Βαρκελόνη και την Ιμπιζα της Ισπανίας. Οι δοκιμές ήταν πολ- λών σταδίων. Ενδεικτικά μία από αυτές έγινε σε Μπιγκλ 5 έως 9 μηνών, που είχαν εξεταστεί και βρεθεί αρνητικά στη λεϊσμανίαση. Τα σκυλιά χω- ρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία εμβολιάστηκε και δεύτερη όχι, και μετά τα σκυλιά εκτέθηκαν στο περιβάλλον σε περιοχές με έξαρση λεϊσμανίασης. Μια άλλη έρευνα έγινε σε 221 ζώα, ηλικίας από 6 μηνών έως 12 ετών, από 23 περιοχές στην Ιταλία και 12 στη Γαλλία. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν σε πρώ- το στάδιο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Οι ερευνητές διαπίστω- σαν ότι τα εμβολιασμένα σκυλιά στο μεγαλύτε- ρο ποσοστό τους δεν μολύνθηκαν και δεν πα- ρουσίασαν συμπτώματα. Στο μικρό ποσοστό των σκύλων που μολύνθηκαν παρά τον εμβολια- σμό, η συνέχιση της θεραπείας δεν έδειξε να έχει όφελος.
Στην ελληνική πραγματικότητα
Ενας κυνηγός που έχει τέσσερα, πέντε ή δέκα σκυλιά «αντέχει» να τα εμβολιάσει;
«Το κόστος του εμβολίου υπολογίζω ότι θα είναι γύρω στα 50 με 60 ευρώ», μας είπε ο κ. Σουρίνα. «Το θέμα είναι ότι, αν είναι 100% αποτελεσματικό, οι περισσότεροι θα σπεύσουν να το κάνουν, ανεξαρτήτως κόστους. Ομως, αν υπάρχουν περιθώρια να νοσήσει το σκυλί, ένας κυνηγός δεν θα δώσει 50 ευρώ τη δόση, συν το κόστος της επίσκεψης, για καθένα από τα σκυλιά του. Για να γίνει ένα ανταγωνιστικό προϊόν θα πρέπει να κοστίζει συνολικά λιγότερο απ’ ό,τι κάποιο άλλο που χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό. Τα αντιπαρασιτικά κολάρα, για παράδειγμα, που ο κυνηγός θα αγοράσει 2 φορές το χρόνο, είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 98%, όσο και το CaniLeish».
Τι μας είπε όμως ο κτηνίατρος για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργήσουν ο κυνηγός και ο κυνόφιλος;
«Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων αυτή την εποχή της κρίσης κάνουν περικοπές ακόμα και στα βασικά φάρμακα ή στις επισκέψεις στον κτηνίατρο. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όλοι είναι ότι είναι αυθαίρετο να αγοράζουν ένα εμβόλιο από το φαρμακείο και να το κάνουν μόνοι τους για να γλιτώσουν έξοδα. Τις περισσότερες φορές γίνονται λάθη που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Με τη λεϊσμανίαση, για παράδειγμα, ο ανακριβής και άτακτος εμβολιασμός θα μπορούσε να κάνει το πρωτόζωο ανθεκτικό στο εμβόλιο.
Ο ιδιοκτήτης που θα αποφασίσει να κάνει το εμβόλιο οπωσδήποτε θα κάνει πρώτα αιματολογικές εξετάσεις για να βεβαιώσει ότι το σκυλί δεν πάσχει ήδη από Καλααζάρ.
Αν έχει πολλά σκυλιά και δεν είναι συμφέρον οικονομικά, ας κάνει εξετάσεις σε δύο τυχαία. Αν βρεθούν θετικά, τότε μπορεί να προβεί στην εξέταση των υπολοίπων. Τα σκυλιά που έχουν προσβληθεί από Καλααζάρ, ακόμα και αν δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα για αρκετά χρόνια, δεν υπάρχει νόημα να εμβολιαστούν, γιατί ο οργανισμός έχει ήδη εκτεθεί στο πρωτόζωο και άρα δεν θα αναπτύξει τα επιθυμητά αντισώματα. Αρα καταλήγουμε στο εξής:
εξέταση αίματος υποχρεωτικά, συχνή κτηνιατρική παρακολούθηση και ενημέρωση, αλλιώς κάνουμε μισή δουλειά».
ΠΗΓΗ: ΕΝΘΕΤΟ ΚΥΝΗΓΙ Ε ΤΥΠΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου