Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Το Πόιντερ στη Γαλλία σήμερα: Συνέντευξη του Yves Tastet, Προέδρου Ομίλου Πόιντερ Γαλλίας...

Το πόιντερ σήμερα στη Γαλλία
Συνέντευξη του Yves Tastet, πρόεδρου του Pointer Club Francais


Του Νίκου Νικολάου

Ο βασιλιάς της φέρμας. Ο κυρίαρχος του αέρα. Δυο φράσεις που χρησιμοποιούνται συχνά από τους κυνόφιλους για να περιγράψουν και να προσδιορίσουν το μεγαλείο ενός σκύλου. Μιλάω ασφαλώς για το πόιντερ, το οποίο δημιουργήθηκε για το κυνήγι και έγινε ένας ικανότατος σκύλος φέρμας με χιλιάδες φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα υπέροχο ζώο με σπουδαία κυνηγετικά προσόντα, όπως η ενέργειά του, η δύναμή του και η ρώμη του, αλλά περισσότερο από όλα η ισχυρή του όσφρηση και η ακλόνητη φέρμα. Μια φέρμα που ορισμένες φορές σου κόβει την ανάσα, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλεται πάνω στο θήραμα. Το πόιντερ τελειοποιήθηκε στην Αγγλία από τούς μεγάλους γνώστες, Βρετανούς κυνοτέχνες και χρησιμοποιήθηκε στα εδάφη της Σκωτίας για το κυνήγι του γκράους και της μπεκάτσας. Για την καταγωγή του όμως ερίζουν διάφορες χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, μην μπορώντας όμως κάποια να το αποδείξει με σιγουριά. Όπως όμως και να έχει το πράγμα, όλοι συνέβαλαν στο να γίνει ένα τέλειο κυνηγόσκυλο.

Σύντομα ξεπέρασε αυτά τα σύνορα και κατέκτησε σχεδόν όλα τα μήκη και πλάτη της γης από την Νότιο Αφρική ως τον Καναδά, την Αμερική και την μακρινή Αυστραλία. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το πόιντερ διήλθε μια κρίση κατά την διάρκεια της οποίας, οι λάτρεις της φυλής ευτυχώς δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Έπειτα από πολλές επαφές και συζητήσεις και συγχρόνως, με την εισαγωγή νέων κατευθυντήριων γραμμών στην εκτροφή, η κρίση αυτή δείχνει σιγά-σιγά να ξεπερνιέται.
Στην Γαλλία μια χώρα με μακρά κυνηγετική παράδοση το πόιντερ είχε πάντα ξεχωριστή θέση στην προτίμηση των κυνηγών. Από τα ξακουστά μπεκατσοτόπια της Βρετάνης μέχρι τα κυνηγοτόπια της Νότιας Γαλλίας και από τις βουνοκορφές των Γαλλικών Άλπεων ως τις απέραντες πεδιάδες της Μπορντώ, το πόιντερ αποτελεί χρόνια τώρα πολύτιμο σύντροφο στο κυνήγι. Θεώρησα ως πιο κατάλληλο άτομο να μας μιλήσει για το πόιντερ στην χώρα αυτή τον κύριο Yves Tastet, πρόεδρο του Pointer Club Francais.
Ο Yves Tastet, ένας μεσήλικας κύριος παθιασμένος κυνηγός και πόιντερμαν, εκτροφέας και ο ίδιος της φυλής αυτής, δέχθηκε με μεγάλη του χαρά αυτή την πρόκληση. Κλείνοντας το παράθυρο του αυτοκινήτου του και διασχίζοντας τον δρόμο στους πρόποδες των Πυρηναίων ξεκίνησε να μας μιλά για τον αγαπημένο σκύλο χιλιάδων κυνηγών, το πόιντερ.

Ερώτηση: Πείτε μας δυο λόγια για την ζωή σας
Απάντηση: Γεννήθηκα στις 27-12-1953 στην περιοχή Landais κοντά στα σύνορα με την Ισπανία και συγκεκριμένα 60 χιλιόμετρα από τα ισπανικά σύνορα καθώς και 10 χιλιόμετρα απο τις ακτές του Ατλαντικού. Ζω στην ίδια περιοχή και εργάζομαι στην εταιρεία Purina μια εταιρία που παρασκευάζει τροφές για σκύλους και είμαι υπεύθυνος για την ευρύτερη περιοχή της Landais.
Ερώτηση: Εκτός από κυνόφιλος είστε και κυνηγός και ποια θηράματα κυνηγάτε συνήθως;
Απάντηση: Είμαι κυνηγός από νεαρή ηλικία και κυνηγώ με πάθος κυρίως την μπεκάτσα με πόιντερ και σέττερ.
Ερώτηση: Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για να ασχοληθείτε με το πόιντερ;
Απάντηση: Ήταν ένα δώρο που μου έκανε ο πρώην πρόεδρος του Pointer Club Francais και σημερινός πρόεδρος του διεθνούς Pointer Club. Αυτός μου έδωσε ένα πόιντερ με το οποίο δεν αισθανόταν καλά, αλλά εγώ το εκπαίδευσα με ευχαρίστηση και το χρησιμοποίησα με επιτυχία στην αναπαραγωγή αλλά και στο κυνήγι μπεκάτσας και άλλων θηραμάτων. Αυτή ήταν η αρχή μιας όμορφης περιπέτειας.
Ερώτηση: Από πότε είστε πρόεδρος του Pointer Club Francais και πως φθάσατε στο να γίνεται;
Απάντηση: Είμαι πρόεδρος του Pointer Club Francais εδώ και δυο χρόνια και διαδέχθηκα τον Jean-Claude Darrigate με φυσικό τρόπο. Το Pointer Club Francais έχει πολλές επιτροπές με πολλές δραστηριότητες και επαφές. Εμείς πάντα δώσαμε προτεραιότητα στις διεθνείς δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόιντερ που γίνεται κάθε χρόνο στην Γαλλία, και ο αγώνας Le Boulleaume ο οποίος είναι ένας αγώνας μεταξύ εξαίρετων και διακεκριμένων σκύλων. Εγώ μετείχα στην επιτροπή του Le Boulleaume για 7 χρόνια και έπειτα από εκεί έγινα πρόεδρος.
Ερώτηση: Πείτε μας δυο λόγια για το Pointer Club Francais πόσα είναι τα μέλη του, ποιος είναι ο σκοπός του και ποιες είναι οι δραστηριότητές του;
Απάντηση: Το Pointer Club Francais αυτή την στιγμή έχει 1800 ενεργά μέλη. Στόχος του είναι η οργάνωση αγώνων μεγάλης έρευνας την άνοιξη και το φθινόπωρο, αγώνες πρακτικού κυνηγίου σε μπεκάτσα και μπεκατσίνι, η οργάνωση του εθνικού πρωταθλήματος που γίνεται κάθε χρόνο τον Μάιο καθώς και εκθέσεις σε συνεννόηση με τον κεντρικό κυνολογικό όμιλο. Αποτέλεσμα αυτών των δραστηριοτήτων είναι ότι αυτή την στιγμή έχουμε την τύχη να έχουμε μια ποιότητα πόιντερ εξαιρετική, την οποία επιβεβαιώσαμε στο τελευταίο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου είχαμε πόιντερ ικανότατα και συγχρόνως πολύ όμορφα αυτό δηλαδή που είναι και ο απώτερος στόχος μας.
Ερώτηση: Γιατί ένας κυνηγός να διαλέξει ένα πόιντερ; Ποια είναι τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει απο τις άλλες φυλές;
Απάντηση: Για μένα η φυλή των πόιντερ είναι από τις πρώτες που χρησιμοποιήθηκαν στην Γαλλία ως σκυλιά φέρμας. Οι κυριότερες ικανότητες και τα στοιχεία που είναι πιο σημαντικά στο πόιντερ είναι η μύτη του και η φέρμα. Είναι σκυλιά που μπορούν και μπλοκάρουν το θήραμα με φυσικό τρόπο, μπορώ να πω και σχετικά επιφυλακτικά. Νομίζω ότι στην Γαλλία υπήρξε μια μείωση ενδιαφέροντος για τα πόιντερ, γιατί δώσαμε μεγάλη βάση σε σκυλιά τα οποία έτρεχαν πολύ αλλά δεν ήταν προνοητικά ως προς την επαφή τους με το θήραμα. Την σημερινή εποχή έχουμε σκυλιά, που και πάλι έχουν αποκτήσει μια απο τις πιο σπουδαίες αρετές τους δηλαδή να είναι προνοητικά ως προς την επαφή τους με το θήραμα. Προς το παρόν έχουμε μειώσει από την εκτροφή αυτό το ελάττωμα και έχουμε μια εκτροφή με πολλές φυσικές αρετές. Τα πόιντερ πάντα στην Γαλλία τα χρησιμοποιούσαν οι νέοι κυνηγοί που κυνηγούσαν την κόκκινη πέρδικα στα βουνά διότι αυτά τα ζώα αντέχουν πολύ στην ζέστη. Πριν μερικά χρόνια υπήρχε μια έντονη προτίμηση στο σέττερ για το κυνήγι της μπεκάτσας αλλά τα τελευταία χρόνια αρκετοί επανέρχονται στα πόιντερ.
Ερώτηση: Η εκτροφή σας έχει την επωνυμία'Du Tucs Landais'. Με ποιόν τρόπο επιλέγετε τα ζώα προς αναπαραγωγή και από ποιες γραμμές αίματος προέρχονται;
Απάντηση: Να σας μιλήσω για τον Texas du Tucs Landais. Να σας πω τα κριτήρια που πρέπει να έχει κανείς για να φτάσει σ’ ένα τέτοιο σκυλί. Έχω την μητέρα του, η οποία είναι μια σκύλα πρωταθλήτρια μεγάλης έρευνας και επίσης με πολύ καλή συμπεριφορά και στους αγώνες βουνού, με γενεαλογία γαλλική και λίγο ιταλική. Ο πατέρας ήταν επίσης ένας πολύ εξαιρετικός σκύλος. Όταν έκανα αυτό το ζευγάρωμα ήθελα να κρατήσω το σύνολο των χαρακτηριστικών δυο πολύ σημαντικών σκύλων, του Ippocrate και του Ippocampo del Vento. Φροντίζω λοιπόν να μην απομακρύνομαι ποτέ από τις γραμμές αυτές και επάνω σε αυτή την γενεαλογία δουλεύω πάντοτε.
Ερώτηση: Κατά καιρούς έχει ακουστεί η άποψη ότι τα τελευταία χρόνια το πόιντερ περνάει μια κρίση. Τι πιστεύετε για αυτό και ποιες είναι οι προτάσεις σας;
Απάντηση: Όπως σας είπα και προηγουμένως πιστεύω ότι κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου χρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις χώρες γεννήτορες οι οποίοι λίγο πολύ ήταν κατασκευασμένοι κατά τέτοιο τρόπο ώστε δεν είχαν φυσικές αρετές αρκετά δυνατές. Αυτό διατηρήθηκε για αρκετά χρόνια με αποτέλεσμα για μεγάλο διάστημα να μην ξέρουμε πως να φτιάξουμε σκυλιά για τον κυνηγό. Τώρα στην Γαλλία τουλάχιστον όλα τα καλά μας σκυλιά που τρέχουν στους αγώνες της μεγάλης έρευνας δίνουν στην αναπαραγωγή πάρα πολύ καλά σκυλιά κυνηγίου. Απόδειξη αυτού που λέω είναι ότι στον εθνικό διαγωνισμό που είναι διαγωνισμός πρακτικού κυνηγίου τα 7 στα 10 σκυλιά που διαγωνίστηκαν ήταν πόιντερ. Έτσι λοιπόν σήμερα εμείς στην Γαλλία, όσον αφορά την ποιότητα των σκύλων κυνηγίου διορθώσαμε το κακό. Σήμερα έχουμε την τύχη πολλοί κυνηγοί να χρησιμοποιούν το πόιντερ στο κυνήγι και ας είναι η μόδα του σέττερ στο κυνήγι. Πιστεύω ότι είμαστε στην πορεία να ξαναβρούμε την χαμένη μας αίγλη με το πόιντερ.
Ερώτηση: Θεωρείτε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πόιντερ της χρυσής εποχής του Xocrate du Harlay με τα σημερινά πόιντερ;
Απάντηση: Νομίζω ότι ο Xocrate du Harlay ήταν ένας μύθος και υπήρχε μια μυθολογία γύρω από αυτόν τον σκύλο υπό την εξής όμως έννοια. Είναι σα να θέλουμε να συγκρίνουμε μια γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα της παλιάς εποχής με μια σημερινή. Τα πράγματα σήμερα έχουν αλλάξει, έχουν δυσκολέψει πολύ και έχουμε δυσθεώρητες απαιτήσεις από τα σκυλιά, από όσες είχαν τότε. Τα σκυλιά την σημερινή εποχή πρέπει να έχουν περισσότερες αρετές από την εποχή του Xocrate du Harlay. Παλαιότερα τα θηράματα αιφνιδιαζόντουσαν και ενοχλούνταν πολύ λιγότερο από ότι αιφνιδιάζονται σήμερα από τους κυνηγούς. Νομίζω ότι σήμερα ένας σκύλος πρέπει να έχει εξαιρετικές ιδιότητες για να γίνει ένα πραγματικά άριστο κυνηγόσκυλο. Ερώτηση: Ποιοι ήταν κατά την γνώμη σας οι κυριότεροι επιβήτορες του παρελθόντος και αν πιστεύετε ότι υπάρχουν σήμερα ανάλογα άτομα στην Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη τα οποία να δώσουν μια εκ νέου ώθηση στην φυλή;
Απάντηση: Το ζήτημα που θίγετε είναι λίγο λεπτό για να μπορέσει να πει κάποιος με σιγουριά ότι η τάδε γραμμή είναι περισσότερο καλή από μια άλλη. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι στην Γαλλία υπήρχαν εξαιρετικά σκυλιά όπως ο για παράδειγμα ο Brick des Pises ή ο Fray du Riou de la Cuve. Ειδικά ο Fray ο οποίος ήταν το κορυφαίο σκυλί που βγήκε από την γραμμή του Ippocrate και Ippocampo del Vento.Ήταν ένα σκυλί που για μια συγκεκριμένη περίοδο μας έδωσε πάρα πολλά πράγματα. Παρόλα αυτά υπήρχαν εξαιρετικά σκυλιά τα οποία όμως δεν αναπαρήγαγαν το ίδιο εξαιρετικά σκυλιά. Σήμερα ο Saxo du Bois des Perches και o Texas du Tucs Landais είναι δυο αναπαραγωγοί που έδωσαν αρκετά πράγματα στην φυλή και την βελτίωσαν ως ένα βαθμό. Ο Saxo είναι ένα πόιντερ που αν κοιτάξουμε την γενεαλογία του συναντάμε σχεδόν όλες τις αρετές των πόιντερ. Ο πατέρας του Saxo ο μεγάλος Ribot della Noce προέρχεται από ιταλική γενεαλογία. Στην μητέρα του Saxo συναντάμε το αίμα του Ippocrate Ippocampo del Vento γραμμή η οποία βρίσκεται και στην μητέρα του Texas.
Ερώτηση: Θεωρείται ότι ο σημερινός τράιαλερ κινείται αυστηρά μέσα στα όρια του στάνταρ μορφολογίας ή υπάρχει κάποια απόκλιση; Πως είναι για εσάς το ιδανικό πόιντερ;
Απάντηση: Ειλικρινά για μένα σήμερα, αν κοιτάξουμε το πόιντερ τράιαλερ πιστεύω ότι στην Γαλλία έχουμε φθάσει σε ένα επίπεδο στο οποίο μπορώ να πω ότι,το σημερινό πόιντερ είναι πιο καλύτερο και πιο δυνατότερο από το παρελθόν. Σήμερα στην Γαλλία έχουμε άριστα σκυλιά ιδίως αρσενικά αφού στην δική μας έκθεση μορφολογίας τις πρώτες θέσεις κέρδισαν οι πρωταθλητές της μεγάλης έρευνας.
Ερώτηση: Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος των κριτών αγώνων;
Απάντηση: Ο ρόλος ενός κριτή αγώνων σήμερα είναι καθοριστικής σημασίας διότι, οι κριτές πρέπει κατά κύριο λόγο να ανταμείβουν το σκυλί εκείνο που δίνει την εντύπωση ότι κατέχει το μάξιμουμ των φυσικών αρετών. Όταν μιλάω για φυσικές αρετές μιλάω κυρίως για ισορροπία, διότι σήμερα ο κριτής δίνει υπερβολική σημασία στην τεχνική πλευρά, γιατί υπάρχει το κακό της δημοσιότητας γύρω από ένα σκυλί. Για μένα ένα σκυλί που είναι «κατασκευασμένο» από έναν εκπαιδευτή, εάν ο κριτής δεν έχει την ικανότητα να το διακρίνει μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κακό. Αν κοιτάξουμε στο παρελθόν σκυλιά φτιαγμένα τα οποία είχαν κατά 50% φυσικές αρετές και το υπόλοιπο 50% το απέκτησαν από έναν εκπαιδευτή για να κερδίσουν έναν αγώνα είχαν κάνει μεγάλο κακό στην ράτσα. Ας μην ξεχνάμε οτι στόχος μας είναι να έχουμε σκυλιά κυρίως για το κυνήγι.
Ερώτηση: Ποια είναι η άποψή σας για το επίπεδο του πόιντερ στην Ελλάδα;
Απάντηση. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια πολύ καλή ποιότητα πόιντερ. Παρακολούθησα τι έκαναν τα ελληνικά σκυλιά στο τελευταίο πρωτάθλημα Ευρώπης και με εξέπληξε ευχάριστα η παρουσία των ελληνικών πόιντερ διαπιστώνοντας την πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρίσκονταν και στην οποία άλλωστε έχει συμβάλει και ο πρόεδρός σας κ. Γιάννης Φουτρής. Θυμάμαι ένα πόιντερ που είδα την πρώτη μέρα και μου άρεσε πολύ και το όνομα του ήταν Άρης. Βέβαια γνωρίζω σε γενικές γραμμές τα ελληνικά σκυλιά τα οποία έχω δει να διαγωνίζονται στην Ισπανία, Γαλλία και Πολωνία και μπορώ να πω ότι είναι σκυλιά πολύ αποτελεσματικά.
Ερώτηση: Ποια είναι η άποψή σας για το αγγλικό σέττερ;
Απάντηση: Το αγγλικό σέττερ είναι μια φυλή την οποία δεν γνωρίζω πολύ καλά, παρά το γεγονός ότι και εγώ εκτρέφω σέττερ, αλλά μόνο για προσωπική χρήση στο κυνήγι και όχι για εμπορικούς σκοπούς. Νομίζω ότι αντίθετα με το πόιντερ το σέττερ έπεσε θύμα της ίδιας του της επιτυχίας. Δυστυχώς στην Γαλλία σήμερα υπάρχουν λίγοι εκτροφείς που να μπορούν να είναι πειστικοί για την επιλογή του σέττερ. Στην Γαλλία το μεγαλύτερο μέρος των κυνηγών ασχολείται αποκλειστικά με την μπεκάτσα και όλος ο κόσμος ψάχνει για αγγλικά σέττερ που έχουν φήμη στο κυνήγι αυτό. Μια φήμη που φρόντισαν να δημοσιοποιήσουν και να αξιοποιήσουν κατάλληλα. Σήμερα όμως στην Γαλλία πιστεύω ότι ένα σέττερ που είναι ικανό μόνο στην μπεκάτσα δεν έχει τα εχέγγυα που χρειάζονται για την βελτίωση της φυλής. Ερώτηση: Θα θέλατε να απευθύνετε έναν χαιρετισμό στους Έλληνες κυνηγούς;
Απάντηση: Χαιρετίζω τους Έλληνες κυνηγούς και θα ήθελα να πω δυο λόγια κυρίως σε αυτούς που λατρεύουν τα σκυλιά φέρμας. Θέλω να τους πω ότι η εγγύηση για την ποιότητα ενός σκύλου είναι αυτό να έχει φυσικές αρετές τις περισσότερες που γίνεται. Διότι ο κυνηγός δεν έχει πάντα την κατάλληλη μητέρα ή τον πατέρα που χρειάζεται για να βελτιώσει ένα σκυλί. Αυτό όμως που αποτελεί εγγύηση για την βελτίωση της φυλής είναι να συνεχίσουμε να κυνηγάμε και μάλιστα σε θήραμα φυσικό.

ΜΟΤΟ
•      Νομίζω ότι στην Γαλλία υπήρξε μια μείωση ενδιαφέροντος για τα πόιντερ, γιατί δώσαμε μεγάλη βάση σε σκυλιά τα οποία έτρεχαν πολύ αλλά δεν ήταν προνοητικά ως προς την επαφή τους με το θήραμα.
•      Για μένα ένα σκυλί που είναι «κατασκευασμένο» από έναν εκπαιδευτή, εάν ο κριτής δεν έχει την ικανότητα να το διακρίνει μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου