Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Lambro Direct...

Μια μεγάλη επένδυση, κόντρα στην κρίση, πραγματοποίησε φέτος η ελληνική βιομηχανία φυσιγγίων Lambro, στις εγκαταστάσεις της στον Ελεώνα της Θήβας.
Πρωτότυπα καλούπια, μια πανάκριβη μηχανή γόμωσης φυσιγγίων και ατελείωτες εργατοώρες με εξαντλητικές δοκιμές δημιούργησαν ένα ολοκαίνουριο φυσίγγι διασποράς, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των Ελλήνων κυνηγών.
Οταν ξεκίνησε τη λειτουργία της η νέα εταιρεία κατασκευής των φυσιγγίων Lambro, το όραμα του Γιάννη Ναυπλιώτη ήταν να εισέλθει στη διεθνή αγορά με νέα και ποιοτικά φυσίγγια. Στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας οι δοκιμές στους πίνακες και στον βλητικό σταθμό είναι αδιάκοπες. Δεν σταμάτησαν όμως μόνο εκεί. Η εταιρεία έκανε ένα ακόμη βήμα προόδου σε μια δύσκολη εποχή.
Με δική της πλέον τεχνογνωσία, σχεδιάστηκε εξαρχής ένα νέο βύσμα που σχεδίασε και παράγει η εταιρεία Lambro, με στόχο το μεγαλύτερο άνοιγμα της τουφεκιάς στη μικρότερη δυνατή απόσταση.
Στη Lambro δεν παίζουν με την αξιοπιστία των φυσιγγίων τους, γι' αυτό και κατέληξαν στο βύσμα εκείνο, που θα βελτιώσει τουλάχιστον 40% το άνοιγμα της τουφεκιάς στα 20 μέτρα με βελτιωμένο κύλινδρο.
Το πλαστικό βύσμα κατασκευάζεται στην εταιρεία, ενώ για τη γόμωση διασποράς παραγγέλθηκε και λειτουργεί νέα υπερσύγχρονη μηχανή γόμωσης από την Ιταλία, την οποία τώρα εγκαθιστούν στις μονάδες παραγωγής και μεγάλες ιταλικές εταιρείες φυσιγγίων.
Στη Lambro «δεν ανακάλυψαν την πυρίτιδα»». Στην αγορά έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς παρόμοια προϊόντα, αφού η ανοιχτή τουφεκιά στα 15 μέτρα παραμένει το ζητούμενο για ορτυκάδες και μπεκατσάδες. Το DIRECT (έτσι λέγεται το νέο Lambro) είναι μεν βελτιωμένο, αλλά κυρίως εξασφαλίζει σταθερότητα στην απόδοση, με συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους.
Βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις της Lambro για να δοκιμάσουμε οι ίδιοι τις δυνατότητες του νέου φυσιγγίου. Στη διάθεσή μας, εκτός από τα DIRECT τέθηκαν και κανονικά φυσίγγια διασποράς, αλλά και φυσίγγια με συγκεντρωτήρα, στα ίδια βέβαια γραμμάρια και στο ίδιο νούμερο σκαγίων, για να συγκρίνουμε το αποτέλεσμα.
Ζητούμενο, όχι μόνο το μεγαλύτερο δυνατόν άνοιγμα της τουφεκιάς, αλλά και η εκτίμηση της ομοιόμορφης διασποράς της. Η Lambro χρησιμοποίησε τη γνωστή μέθοδο του ανάποδου διασπορέα ως ένα μόνο από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Συνδυάστηκε με τις κατάλληλες πυρίτιδες για μεγαλύτερες ταχύτητες, και άρα καλύτερη κινητική ενέργεια. Μάλιστα, οι ταχύτητές τους στον βλητικό σταθμό ήταν εφάμιλλες των φυσιγγίων με συγκεντρωτήρα.
Στους πίνακες, οι δοκιμές έγιναν και με τους δύο τύπους DIRECT. Με αυτό των 32 γραμμαρίων και τον μικρότερο κάλυκα για δίκαννα, η Lambro χρησιμοποιεί την πυρίτιδα S4, ενώ για το φυσίγγι των 34 γραμμαρίων τη γνωστή A1 Γαλλίας.
Το DIRECT των 34 γραμμαρίων, μάλιστα, έχει κάλυκα με επικάλυψη κασσίτερου στο μέταλλο, ώστε να ξεχωρίζει από αυτό των 32 γραμμαρίων.

Δοκιμάσαμε το DIRECT των 34 γραμμαρίων σε νούμερο 8 και 9 ανάμεικτο, που είναι και ιδανική πρόταση για πρώτο φυσίγγι στο κυνήγι της μπεκάτσας. Στα 32 γραμμάρια, δοκιμάσαμε το νούμερο 8,5, που είναι η χειμωνιάτικη γόμωση για την τσίχλα. Δεν είναι τυχαίο ότι το νούμερο 8,5 χρησιμοποιείται από τις μεγαλύτερες εταιρείες φυσιγγίων για τις «ειδικές» σειρές που διαθέτουν, ως το πλέον αποτελεσματικό.
Στην απόσταση των 15 μέτρων χρησιμοποιήσαμε μόνο τα DIRECT, ενώ στα 20 μέτρα ρίξαμε και με κανονικό διασποράς της Lambro, 32 γραμμαρίων, αλλά και με συγκεντρωτήρα βάρους 33 γραμμαρίων στο ίδιο νούμερο σκαγίων. Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Οπως φαίνεται και στους πίνακες, το 85%των σκαγίων στα 15 μέτρα έχει άνοιγμα τουφεκιάς διαμέτρου 75 εκατοστών (!), ενώ στα 20 μέτρα το άνοιγμα του κύκλου της τουφεκιάς είναι στο ένα μέτρο περίπου, πάλι για το 85% των σκαγίων.
Στο κυνήγι, τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα κατά 20% τουλάχιστον, αφού η ενστικτώδης τουφεκιά υπό γωνία καλύπτει περισσότερο χώρο σε νοητή διάμετρο κύκλου πάνω από ένα μέτρο.
«Προτιμώ να υπόσχομαι το ελάχιστο και τα φυσίγγια Lambro να προσφέρουν το μέγιστο στον κυνηγότοπο», μας είπε ο κ. Γιάννης Ναυπλιώτης και συνέχισε: «Παρουσιάσαμε φέτος στην ελληνική και τη διεθνή αγορά ένα φυσίγγι που φτιάχτηκε εξαρχής με ελληνική τεχνογνωσία και είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες των ελληνικών κυνηγίων. Είμαστε ευχαριστημένοι, αφού η μέχρι τώρα παρουσία του ενθουσίασε κυνηγούς και κυνηγομάγαζα».
Στη Lambro έφτιαξαν ακόμη και 3άρι διασποράς, που δεν υπήρχε στην ελληνική αγορά, αφού πρόκειται για μια τοπική ιδιαιτερότητα για τους λαγοκυνηγούς που ήθελαν ένα φυσίγγι για «τον λαγό καβάλα».
Το Νο3 καλύπτει και τις ανάγκες για υδρόβια και φάσσες που πετούν χαμηλά. Επιπλέον, υπάρχουν το Νο 5 για το λαγοκυνήγι, το 7,5 για τους περδικοκυνηγούς ως πρώτο φυσίγγι, και βέβαια το ανάμεικτο 8 και 9 για την μπεκάτσα. Αλλωστε στα 15 μέτρα δεν χρειάζεται κανείς πάνω από 4 γραμμάρια σκάγια για να πάρει το θήραμα.
Για το περπατητό στην τσίχλα και το ορτύκι, όπου οι βολές υπολογίζονται στα 15 μέτρα, το DIRECT κυκλοφορεί και με βάρος γόμωσης 32 γραμμαρίων, σε οικονομική συσκευασία και σε δύο νούμερα. Σε 9,5 για ορτύκια και σε 8,5 για την τσίχλα. Εντυπωσιακή είναι και η συσκευασία των DIRECT... Υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τις δυνατότητες του φυσιγγίου, με ενδεικτικές συγκεντρώσεις και πραγματική φωτογραφία ενδεικτικής βολή στα 15 μέτρα!
Στο διά ταύτα τώρα, που είναι η τιμή. Ευτυχώς, η Lambro δεν καθορίζει τις τιμές των φυσιγγίων της με βάση το κόστος των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί, γιατί έτσι το DIRECT θα ήταν πολύ ακριβό. Προσαρμόζεται στην ελληνική πραγματικότητα, την εποχή της κρίσης, για να διευκολύνει τους Ελληνες κυνηγούς στις επιλογές τους...

Κείμενο: Αντώνης Μπληζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου